Uyanık oto galerilerin ipliği pazara çıktı: Kilometre hileleri fark edildi!

Oto galericiler, 6 ay ile 6 bin kilometreyi geçmemiş olan araçlara uygulanan satış yasağı kuralına ilan sitelerinde yayınladıkların araçların kilometre bilgilerini değiştirerek kısa yoldan uyum sağladı.

OTOMOTİV 17.09.2022, 09:59
Uyanık oto galerilerin ipliği pazara çıktı: Kilometre hileleri fark edildi!

Geçtiğimiz ay içinde ikinci el araç satışında 6 ay ile 6 bin kilometre şartı getiren düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanmış ve yürürlüğe girmişti.

Yeni düzenleme yürürlükte

Ticaret Bakanlığı tarafınca yapılan bu yeni düzenlemenin çerçevesine göre, ticari faaliyet kapsamında otomobil ile arazi taşıtlarının pazarlanması ya da satışı sadece ilk tescil gününden itibaren 6 ay ile 6 bin kilometreyi geçmiş olması şartı ile yapılabilecek.

Bu koşul sağlanmadan doğrudan ya da dolaylı bir şekilde 1 Temmuz 2023 tarihine kadar herhangi bir satış ve pazarlama yapılamayacak.

Fahiş fiyat artışının önüne geçilecek

Yeni düzenleme kapsamında İkinci el araçlarda fahiş fiyat artışına engel olmak için yapılan 6+6 yönetmeliği de 16 Eylül tarihi itibari ile uygulanmaya başlandı.

Uyanık galericiler, ilanları güncelledi

Başlayan bu yeni uygulama ile birlikte uyanık galericiler, yayınladıkları ilanları yeni yönetmeliğe uygun olacak şekilde güncelledi.

Kilometre hileleri anında fark edildi

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle beraber, galericilerin ilandaki araçları kaldırmadan kilometre bilgilerini güncelleyerek ilanları yayında tuttuğu tespit edildi.

Araçların kilometre bilgisini değiştirdiler

Galericiler, yönetmenliğin uygulanmaya başlamasıyla ilan sitelerinde yayınladıkları 'sıfır' otomobillerin kilometre bilgisini "6001"e dönüştürdü. Ayrıca değişiklik yapılan yeni ilanlarda satıcı isimlerinin de değiştirildiği de anlaşıldı.

Hile yapanlara ceza uygulanacak

Diğer yandan Türkiye Noterler Birliği tarafınca tüm ayrıntıları ile birlikte Ticaret Bakanlığına iletilen 2. el motorlu kara taşıtı satış kayıtları da günlük takip edilecek.

Bu karar kapsamında, yetki belgesi ile 2. el araç ticareti yapanların kısıtlama dahilinde olan her bir araç satışı için direkt idari para cezası uygulanacak.

Yorumlar (0)