Türkiye’nin Otomobili’nde kullanılacak olan batarya 10 senedir burada üretiliyor

Büyük bir heyecan içerisinde beklenen ve çalışmaları hız kazanan yerli araç TOGG’un en kritik parçası olan bataryası yaklaşık olarak 10 senedir Sakarya Üniversitesi SARGEM tarafından üretiliyor.

OTOMOTİV 31.12.2021, 16:32 01.01.2022, 15:29
Türkiye’nin Otomobili’nde kullanılacak olan batarya 10 senedir burada üretiliyor

Milli imkanlarla hammaddesinden en sonki haline dek birçok alanda kullanılabilen bataryalar üretildiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Mahmud Tokur, “TOGG’un açıkladığı torba batarya ve elektrot teknolojisini aslında biz Sakarya Üniversitesi’nde 10 senedir üretiyoruz.” şeklinde konuştu.

TOGG tarafından yerli otomobil üretim çalışmaları son sürat devam ediyor. Yerli aracın Türkiye ve dünyada tanıtılması sonrasında 2 senelik süreç geride kaldı. 2022 yılının sonunda banttan indirilmesi amaçlanan aracın 2023 senesinin ilk çeyreğinde satışa sunulması amaçlanıyor. Yerli otomobile ilişkin yeni gelişmelerin ortaya çıktığı günlerde Sakarya Üniversitesi bünyesinde hizmet sağlayan SAÜ AR-GE Merkezi’nin sürdürdüğü Ar-Ge çalışmaları dahilinde yerli otomobilde kullanılacak olan bataryanın üretilebildiği ifade edildi.

Yerli sanayi geliştirilerek dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor

2012 senesinden beri aktif bir şekilde elektrikli araç bataryalarını üretmeye dair Ar-GE çalışmalarının yürütülmüş olduğu merkezde, hammaddeden başlanarak, imalat süreçleri, pilin üretimiyle geri dönüşümü ve sonrasında da sosyal ve çevresel etkilerinin araştırılmasına dek yaşam döngüsü analizleri yapılıyor. Pillerin üretilmiş olduğu merkezde enerji teknolojilerinde kullanılmış olan aksamın yerli ve milli imkanlarla üretilmesi ve yerli sanayinin geliştirilip enerji sektöründe batarya alanındaki dışa bağımlılığın azaltılması amaçlanıyor.

Konuya dair açıklamalar yapan Sakarya Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Mahmud Tokur, TOGG’un bataryası için yeterli beceri ve bilgiye sahip olduklarını, bu üretime hazır olduklarını kaydetti.

AB’nin 2015 senesinde gelecek amaçlarından bataryayı çıkarttığında Sakarya Üniversitesi olarak gelecek amaçlarını bütünüyle batarya üzerine odaklarını kaydeden Tokur, “AB 2015 senesinde gelecek amaçlarından bataryayı çıkardığında biz Sakarya Üniversitesi olarak gelecekteki hedeflerimize bütünüyle batarya üzerine odaklanmıştık esasen. Ve böylesine odaklanmamızın nasıl haklı olduğu pandemi koşullarıyla ülkemizde yapılan elektrikli araç ve batarya yatırımları da bunu doğrulayıp göstermiş oldu.” şeklinde konuştu.

“Üretimini yapacağımız bataryalar TOGG’a altyapı sağlayacak boyutta”

2012 senesinden bu zamana dek üretilen bataryaların yerli araç TOGG için uygun olduklarını kaydeden ve batarya için gerekli olan bilgi ve beceriye sahip olduklarını kaydeden Tokur, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizler, elektrikli aracın özellikle TOGG’un kullanacağı bataryanın; hammaddeden başlayıp bunun pil olarak nitelikli bir şekle dönüştürülmesi ve kullanım, üretim ve geri dönüşüm aşamalarında yaşam döngüsü analizlerini ayrıntılı olarak 100’e yakın araştırmacıyla birlikte yapıyoruz.

Bizlerin ürettiği bataryalar burada aslında 2012 senesinden bu zamana dek TOGG’a altyapı oluşturabilecek nitelikteki araştırma ve geliştirme çalışmalarını içeriyor. Laboratuvarımızda üretmiş olduğumuz prototip bataryalar seri üretime geçirilir ve buradaki altyapıyla birikim şayet kullanılırsa, gelecek planlaması için ülkemizin kaynaklarını verimlice kullanmak ve teknolojiyi ülkemizde üretmek, gelecek nesillerin de ülkemizde teknolojiyi geliştirmesi ve üretmesine dair büyük bir olanak verecek. Bu noktada eğer bizlere görev ve sorumluluk verilirse, seve seve elimizdeki olanakları tüm kaynaklarımızla beraber ülkemizin hizmetine sunarız. Bize bir gün bu şekilde şayet talep gelirse biz o güne hazırız” dedi.

“TOGG tarafından hazırlanan batarya teknolojisini 10 senedir üretiyoruz”

TOGG tarafından açıklanan torba batarya ve elektrot teknolojisini 10 senedir Sakarya Üniversitesi’nde ürettiklerini ifade eden Tokur, “Uzak Doğu ve Avrupa’dan dünya devi otomobil üreticileri, ülkemizde batarya yatırımı gerçekleştirmek üzere bizlerle birlikte ortak çalışma teklifleri sunmuştu. Ancak bizler bu aşamada bilgi ve birikimin ülkemizde kalıp ülkemizin menfaatine sunulması hususunda özellikle ülkemizde üretilecek olan teknolojinin ülkemizin yapmış olduğu yatırımlarla desteklenmesi hususunda daha da istekliyiz ve bu noktada daha da büyük heyecan taşıyoruz. Aslında bizlerin buradaki en büyük motivasyonu, ülkemizden çıkan hammaddenin ülkemizde üretimi yapılacak teknolojiye yani elektrikli aracın içinde kullanılacak bataryanın içine girmiş olması bizlere heyecan veriyor. TOGG tarafından açıklanan torba batarya ve elektrot teknolojisini bizler aslında Sakarya Üniversitesi’nde 10 senedir üretiyoruz.” dedi.

Yorumlar (0)