Türkiye’nin ilk yerli aracı Anadol 55 yıldır yollarda…

Türkiye’nin seri üretilmiş ilk yerli otomobili Anadol, müşteriyle buluşmasının 55. senesinde cadde ve sokaklarda farklı modelleriyle, mazideki anıları hatırlatmasıyla boy gösteriyor.

OTOMOTİV 28.02.2022, 14:37
Türkiye’nin ilk yerli aracı Anadol 55 yıldır yollarda…

Türkiye’nin 9. Başbakanı Adnan Menderes yerli bir otomobil üretilmesini arzu ederek Ford Motor Company Başkanı Henry Ford II’a hitaben yazmış olduğu mektupla beraber 1956 senesinde ABD’ye giden merhum iş insanı Vehbi Koç, bu ziyaretin ardından 3 sene sonra 1959 senesinde Otosan firmasını kurdu.

Ford ve Koç Holding ortaklığında Otosan’ın İstanbul’da bulunan fabrikası 19 Aralık 1966 senesinde seri üretime geçti ve ilk defa 28 Şubat 1967 senesinde satışa çıkartılmış olan Anadol, üretiminin sona erdiği 1984 senesine dek 62 bin 923 otomobil ve 30 bin 265 pick-up olacak şekilde toplamda 93 bin 188 tane üretildi.

Türk milletinin kolektif hafızasında bulunan ve yerli araç için duyulan heyecanın bir ifadesi olan Anadol, müşterilerin talepleriyle, iki ve dört kapılı pick-up, suv, spor, dört kapılı sedan ve çeşitli modellerde üretilerek, Türkiye otomotiv sanayisi için önemli kazanımlar ve deneyimler sağladı.

“1976 senesinde, ehliyetimi Anadol ile aldım”

Markaya olan gönül bağını otomobil tutkunları paylaştı.

Ankara Yenimahalle’de gayrimenkul işiyle uğraşan Recep Erkam Çaylar, öğretmen anne ve babasının biriktirmiş olduğu para ile ilk araçları “A1 1974” model Anadol’u satın aldıklarını ve bugüne dek sürecek olan Anadol sevgisinin başladığını kaydetti.

Çaylar çocukken evlerinin önünde her zaman bir Anadol bulunduğunu söyleyerek ilk ehliyetini de bu araçla 1976 senesinde aldığını söyledi.

Bir zaman Anadol araçlar ile nakliyecilik gerçekleştirdiğini ve şu andaki işine de ilk sahibinden almış olduğu 68 model Anadol ile başladığını söyleyen Çaylar, şu ifadeleri kullandı:

“Şu anda 41 yaşındayım. Yeni model araçlar ne kadar çıksa da bunlara sahip olsa da bu tutkumuz bitmedi. Her zaman çünkü yanımızda bir Anadol bulunuyordu. O bizde hiçbir zaman eksik olmadı. Şu anki arabayı, bir samanlıktan, bir köyün içerisinden çıkardık, diyebilirim. Fakat düzgün korunmuştu. 3’ünçü sahibiyiz bu arabanın ve 74 A1 model. Aracın plakası bile orijinal. Aracı şasesinden motoruna dek baştan aşağıya yeniledik.”

Yorumlar (0)