Türk mühendisler geliştirdi: Norveç'te sefere çıktı

Türk firması Karsan'ın teknoloji partneri olan ADASTEC ile beraber geliştirdiği düzey 4 otonom elektrikli otobüs, Norveç’in Stavanger kentinde toplu ulaşım hizmeti sunmaya başladı.

OTOMOTİV 13.05.2022, 00:45 14.05.2022, 09:51
Türk mühendisler geliştirdi: Norveç'te sefere çıktı

Seferden evvel gerçekleştirilen törene ADASTEC CEO’su Ali Ufuk Peker, Karsan CEO’su Okan Baş, Norveç Ulaştırma Bakanı JonIvar Nygard ve çok sayıda kent sakini iştirak etti.

"Avrupa'da ilk"

Baş, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen düzey 4 otonom elektrikli çevre dostu aracın Norveç’in Stavanger kentinde hizmete alındığını dile getirirken, bunun Avrupa kıtasında bir ilk olduğunun altını çizdi.

Baş, Avrupa’da ilk defa kent içinde toplu ulaşım hizmetinin sürücüsüz elektrikli otobüs Karsan Otonom e-ATAK ile yapılmasından ötürü çok mutlu olduklarını kaydetti.

"Çok önemli kilometre taşlarından biri"

Peker ise Norveç gibi gelişmiş bir ülkede geleceğin taşımacılığının liderlerinden biri olmanın büyük bir önem teşkil ettiğini anımsattı.

Peker, "Bu yeni düzey 4 sürücüsüz otobüsün Norveç’te kullanılması, geleceğin taşımacılığında en ön sırada konumlanmamız ve geleceğin mobilitesine verdiğimiz katkıları gösteren çok önemli kilometre taşlarından birini simgeliyor.” diye konuştu.

"Gurur duyuyoruz"

Ülkemizin Osla Büyükelçisi Fazlı Çorman da Avrupa'da ilk defa, insansız bir otobüs toplu ulaşım sistemine entegre edilerek kent trafiğinde kullanılmasından ötürü büyük gurur duyduğunu kaydederek, firma mühendisleri ve yetkililerine kendilerine bu mutluluğu yaşattıkları için teşekkürlerini iletti.

Sürücüye gereksinim duymadan etrafını algılayabilen Karsan Otonom e-Atak’ta aracın farklı bölgelerine yerleştirilen çok sayıda lidar sensör de bulunuyor.

Buna ek olarak, ön bölümdeki gelişmiş radar teknolojisi, RGB kameralar sayesinde yüksek çözünürlükte görüntü işleyebilme, termal kameraların sağladığı ekstra çevre güvenliği gibi pek çok yenilikçi teknoloji de Otonom e-Atak’ın en önde gelen özellikleri arasında bulunuyor.

Yorumlar (0)