Toyota’nın kamyon üreticisinden “hileli emisyon” itirafı

Japon otomotiv firması Toyota’ya bağlı kamyon üreticisi olan alt kuruluş Hino Motors, “hileli emisyon ile yakıt verileri” ibrazı yaptığını kabul etti.

OTOMOTİV 06.03.2022, 10:24 06.03.2022, 17:45
Toyota’nın kamyon üreticisinden “hileli emisyon” itirafı

Hino Motors tarafından Kuzey Amerika’ya dair, Japonya içinde üretilmiş olan araçların motor sertifikasyonlarında saptanan “yasa dışı uygulama”nın ardından bir iç soruşturma heyeti oluşturuldu.

Heyet soruşturması neticesinde Japon firma tarafından 2016 senesinden bu zamana dek “hileli emisyon ile yakıt verileri” ibrazı yapıldığı ve bu verilerle sertifikalandırılmış olan “motorla sahip” toplamda 115 bin aracın satışının yapıldığı itirafında bulundu.

“Görevi suiistimal” etmekten Japonya’nın ilgili bakanlığına bilgi verildiğini paylaşan firmalı “hileli verilere sahip” motorlara sahip araçların Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’ne sevkiyatlarını durdurduğunu açıkladı.

Durdurma kararı senelik satışları etkileyecek

Alınan durdurma kararının, firmanın ülke içerisindeki senelik satışının %35’ini etkileyeceği kaydedildi.

Japonya Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı’nca yapılmış olan paylaşımda, eylemin “sertifikasyon sürecinin temellerinde şüphe oluşturduğunu ve tüketici güvenini sarstığını” kaydetti.

Hino Motors Başkanı Ogiso Satoşi düzenlemiş olduğu basın toplantısında “sayısal hedefleri yakalama baskısı ve katı mesai koşulları” sebebiyle çalışanların baskı altında olduğunu kaydetti.

Yorumlar (0)