Toyota Türkiye itiraf etti: “Talepler karşılanamıyor” 

Toyota Türkiye Pazarlama CEO’su Ali Haydar Bozkurt, dünya genelinde çip krizi yaşandığı için araç taleplerinin karşılanamadığını aktardı ve ekledi: "Uygun araç buluyorsanız şu anda alın. Sıfır araçların elimize ne zaman ulaşacağı belli değil. Ulaşsa dahi o anda kurun ne olacağı ve araçların hangi fiyattan satılacağı öngörülemiyor."

OTOMOTİV 19.10.2021, 10:09
Toyota Türkiye itiraf etti: “Talepler karşılanamıyor” 

Totoya Türkiye Pazarlama ve Satış üst Yöneticisi Ali Haydar Bozkurt, çip krizi ve araç talepleri hakkında açıklamalarda bulundu. 2021 senesinin başından bu yana otomotiv sektöründe büyük bir çip krizinin yaşandığını ve araç markalarının dünya genelinde zorluklar yaşadığını ifade eden Bozkurt, şu cümleleri sarf etti: “Çip tedarik sorunu pandemi döneminde başladı ama özellikle son 6 aydır artarak devam ediyor. Dünyada sayılı olan çip üreticilerinde yaşanan üretim problemi, birkaç çip fabrikasında çıkan yangın, pandemi sebebiyle işçilerin iş yerinden uzaklaşması gibi sebepler sebebiyle bu kriz büyüyor. İçinden geçtiğimiz süreç artık tepe noktasına ulaşmış durumda.” 

Krizin ne zaman çözüleceği belli değil 

Bozkurt: “Çip krizi, elektronik eşyalardan ziyade özellikle otomotiv sektöründe çok fazla soruna sebep oluyor. İşin kötü yanı da bu krizin ne zaman çözüleceği belli değil. Bu konuda bazı planlamalar yapılmaya başlandı. Çip üretim fabrikaları, herkesin 7/24 çalışması halinde ancak bu durumun normale döneceğini düşünüyor. Fabrikaların elinde iki senaryo var. Ya birkaç ay içinde üretim yavaş yavaş başlayacak ve bir süre sonra normal hayata dönülecek ya da Aralık 2022’ye kadar bu şekilde devam edecek.” 

“Gelecek yılın ortalarında normale dönebilir” 

Bozkurt: “Bu senaryolardan hangisine yakın olduğumuzu bilmemekle birlikte gerek kendi firmamız gerek dünya genelindeki markaların, bu iki senaryonun ortasında olduğunu düşünüyorum. Bana öyle geliyor ki bu kriz ortamı 2022’nin ortalarında son bulacak. Fakat elbette ki bunların hiçbiri kesin değil. Sorunun en kısa zamanda çözülmesini ümit ediyoruz.” 



“Talepleri karşılamakta zorlanıyoruz” 

Bozkurt: “Sıfır otomobillere talep var. Fakat problem şu ki biz bu talebi karşılamakta zorluk çekiyoruz. Çip krizinin geçtiğimiz 5 ayı, otomobil satışlarının en fazla olduğu 5 ay idi. Ama kriz, satışları olumsuz etkiledi. Kasım ve aralık aylarında ne kadar otomobil üretileceğini ve bize ne kadarının gönderileceğini bilmediğimiz için yıl sonu kapanma tahmini de yapamıyoruz. Öte yandan 2020 sonuna göre bu sene biraz daha iyi bir kapanma yaşayacağımızı düşünüyorum. Tabi önümüzdeki 2 ay boyunca bize gelecek araç sayısı çok önemli. Yine de söyleyebilirim ki bu sene otomobil satışları artmıştı. Eğer çip krizi yaşamasaydık normalden daha fazla otomobil satabilirdik.” 

“ÖTV indirimine hazırlıksız yakalandık” 

Bozkurt: “Ağustos 2021’de yapılan ÖTV güncellemesinin ardından hemen hemen her üründe 50-60 bin TL civarında indirim yapıldı. Bu da otomobil taleplerinin artmasına vesile oldu. Fakat bu güncellemenin yapıldığı dönemde çip krizi hat safhada olduğu için fabrikalar üretim yapamadı ve biz de elimizde stok yokken bu indirime yakalandık. Tam taleplerin patladığı dönemde elimizde araç yoktu. Ama aslında geçen seneden daha yüksek talep yaşıyoruz. Bu krizin bir an önce çözülmesini ve talepleri karşılamayı bekliyoruz.” 

“Araç buluyorsanız alın” 

Ali Haydar Bozkurt, araç almak isteyenlere ise şu önerilerde bulundu: “Şu an içinde bulunduğumuz süreç için söylüyorum ki eğer uygun bir araç buluyorsanız alın. Bu dönemde asla kaçırmayın çünkü yeni araçların elimize ne zaman ulaşacağını bilmiyoruz. Araçlar elimize ulaşsa da kurun ne olacağını tahmin edemiyoruz.” 

Yorumlar (0)