Toyota Türkiye CEO'su: Vergilendirme sistemizde ülkemizde artık değişmeli

Toyota'nın Türkiye CEO'su Ali Haydar Bozkurt Türkiye'deki vergilendirme sisteminin klasik yöntemlerle değil artık gelişen teknolojiye uygun bir sınıflandırmayla yapılması gerektiği fikrini paylaştı.

OTOMOTİV 01.12.2020, 18:12 02.12.2020, 17:22
Toyota Türkiye CEO'su: Vergilendirme sistemizde ülkemizde artık değişmeli

Geçtiğimiz günlerde Toyota Türkiye tarafından Türkiye pazarına giriş yapan yeni nesil Yaris basın mensuplarına özel yapılan bir çevrimiçi etkinlikle tanıtılarak aracın hibrit versiyonları 300 bin TL'nin üzerine çıkan fiyatlarıyla duyurulmuştu. 

Çevrimiçi yapılan toplantılarda konuşan Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO'su Ali Haydar Bozkurt, ülkemizde uygulanmakta olan vergi sisteminin eksilerine ilişkin yorumlar yaptı. 

Haydar Bozkurt, ülkemizdeki vergi sistemi handikaplarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Eğer bir teşvik söz konusu olursa o zaman hibrit modellerin satışında da bir hızlanma görülecektir." şeklinde konuştu.

"Vergi sisteminde değişikliğe gidilmeli"

Türkiye'de satışı gerçekleştirilen otomobillere uyulanan ÖTV aracın motor hacmine göre belirleniyor ve minimum oran ise şu anda ülkeye giriş fiyatının yarısı kadar. Bozkurt, motor hacmi yerine artık yeni teknolojilerin belirleyici bir ölçüt olması gerektiğini kaydederek şunları söyledi:

"Genel olarak vergi sisteminin artık yeni teknolojilerin anlatıldığı bir sistemle birlikte değişmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Avrupa'da, Amerika Birleşik Devletleri'nde uygulanmış olan sistemlerin incelenerek, günümüzdeki yeni teknolojileri teşvik eden, bu teknolojilerin önünü açan adımlar, motor hacimleriyle kısıtlanmayan yeni bir vergi yapısına bizi kavuşturabilir."

(Toyota Türkiye CEO'su Ali Haydar Bozkurt)

Ekim 2020 verileri dikkate alındığında Avrupada %44 oranıyla en çok satışın benzinli otomobillere ait olduğu görülürken ikinci sırada ise dizel araçların görülmediği dikkat çekiyor. Gitgide düşüş trendine giren dizeller %26'lık bir paya sahip olurken elektrik desteği bulunan ve tamamen elektrikli otomobiller ise hafif hibrit teknolojilerinin gelmesiyle birlikte pastanın %27'lik kısmına girmeyi başardı. Bu oran Türkiye'de her ne kadar bu kadar belirgin bir şekilde ayrılmasa da dizelde görülen düşüş ve elektrikli satışların araç satışlarındaki artış sayılardan görülebiliyor.

"Dizel araçlar artık bitti"

Bozkurt, ürün özelliklerinde pozitif ayrıştırmaya gittiklerini kaydederek, dizel araçların ülkemizdeki geleceğine ilişkin de açıklamalarda bulundu.

Bozkurt, "Avrupa ve dünyaya bakıldığında emisyon normlarına ilişkin yeni düzenlemeler geldi. Dizel araçlar atık bitti. 2018 yılında Türkiye'de biz bıraktık ilk dizel araç satışını.

Dizel satışları yüzde 40'lara kadar düştü bugünlerde. Normalde yüzde 75'lerin altına inmezdi. Bugün Avrupa'da dizel araçlar, toplam satışların yüzde 27'lik kısımlarına düşmüş vaziyette."

Kaynak: Toyota Türkiye

Yorumlar (0)