TOGG sahaya indi! İşte yerli otomobilin tüm özellikleri…

Türkiye’nin yerli ve milli otomobili TOGG, dün banttan indirilerek tüm dünyanın beğenisine sunuldu. 2023 yılının mart ayında seri üretimi başlayacak olan elektrikli otomobil, teknolojik özellikleriyle de hayranlık uyandırıyor. 

OTOMOTİV 30.10.2022, 10:22
TOGG sahaya indi! İşte yerli otomobilin tüm özellikleri…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 27 Aralık 2019 tarihinde ön gösterimi yapılan TOGG’un fabrika inşaatına 18 Temmuz 2020’de başlanmıştı. Fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen Türkiye’ye ait olan yerli ve milli otomobil, dünya pazarında yerini almak için artık gün sayıyor. Seri üretimin gerçekleştirileceği Gemlik Kampüsü’nün açılışını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 60 yıllık bir hayalin gerçek olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin tarihi bir hamle daha yaptığını söyledi. 

“İlk etapta 100 bin araç üretilecek”

Tesisin açılış töreninde konuşan bir diğer isim ise TOGG CEO’su Gürcan Karakaş’tı. Kendileri için çok özel bir gün olduğunu belirten Karakaş, “Oyunun kuralları neyi gerektiriyorsa bizler de onu yaptık. 2018 yılında karakalem çizimlerle bu işe başladık. Ardından 3 boyutlu prototipini oluşturduk. 2021 yılının mayıs ayında geliştirdiğimiz ürünlerimizi test etmeye başladık. Temmuz ayında ise donanımlı deneme üretimine geçiş yaptık. Hem Türkiye’nin hem de dünyanın en başarılı isimleriyle çalışarak, bu aracımızı geliştirdik. İlk etapta 100 bin, ikinci etapta 175 bin araç üretimi yapılacak. Tesisimiz bu şekilde tasarlandı” bilgisini paylaştı. 

Seri üretim 2023 yılının mart ayında

İlk olarak 27 Aralık 2019 tarihinde, Gebze’de yer alan Bilişim Vadisi’nde tanıtılan TOGG’un seri üretimi için Gemlik’te dev bir fabrika kuruldu. 1,2 kilometrekarelik alan üzerine inşa edilen fabrikada ilk aşamada 100 bin, ikinci aşamada ise 175 bin araç üretilecek. Yaklaşık 5 ay boyunca güvenlik testlerinden geçecek olan yerli ve milli aracın onay belgesi alındıktan sonra seri üretimi başlayacak. Bu kapsamda planlanan seri üretim tarihi ise 2023 yılının mart ayı olarak duyuruldu. Bu dönemde çıkarılacak olan C-SUV modelinden 2 sene sonra ise sedan modeli piyasaya sürülecek. Sedanı sonraki süreçte B-SUV ve C-MPV modelleri takip edecek. Ana hedef, 2030 yılına kadar 5 farklı gövde tipinde toplam 1 milyon adet elektrik araç üretimini tamamlamak olarak açıklandı.

TOGG’un batarya özellikleri

TOGG modellerinin bataryaları, hızlı şarjla 30 dakika gibi kısa bir sürede yüzde 80 dolabiliyor. Öte yandan elektrikli otomobilin ızgara bölümünde hava boşlukları değil, sensörler ve kamera yer alıyor. Doğuştan elektrikli modüler platform ile “300+” ve “500+” kilometre menzil opsiyonlarına sahip olacak TOGG, merkeze sürekli bağlı olacak ve güncellemeleri uzaktan 4G ya da 5G bağlantısıyla sağlayabilecek.

TOGG’un hız kapasitesi

Gelişmiş şarj özellikleri ve aktif termal yönetim sistemlerinin sağladığı uzun ömürlü batarya paketine sahip olan yerli ve milli otomobil, 200 beygir güç ile 7,6 saniye, 400 beygir güç ile de 4,8 saniye altında 0-100 km/s hızlanabiliyor. ‘Euro NCAP 5’ yıldız seviyesine uyumlu, platforma entegre edilmiş batarya ile şiddetli çarpışma dayanıklılığına ve yüzde 30 daha fazla burulma direncine sahip olacak.

TOGG’un iç tasarımı

TOGG’un iç tasarımı da hayranlık uyandırıyor. Elektrik aracın direksiyonu deriden üretildi. Direksiyonun üzerindeki tuşlar ise tamamen dokunmatik olarak çalışıyor. Torpido bölümünde ise sensörler ve kamera yer alıyor. Bu cihazlar, seyahat esnasında tüm verileri kaydederek sürücüye daha güvenli bir sürüş imkânı sunuyor. Sensörler ayrıca ‘yorgunluk algılayıcı’ olarak da hizmet sunuyor. Bunun yanı sıra cam tavanının kumanda edildiği yerde gizlenebilen bir kamera bulunuyor. Bu kamera sayesinde aracın içi kayıt altına alınıyor. 

Yorumlar (0)