Ticaret Bakanlığı harekete geçti: Araç fiyatlarına düzenleme geliyor

Son dönemde fahiş seviyelere yükselen araç fiyatları sonrası harekete geçen Ticaret Bakanlığı önemli bir düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu düzenleme kapsamında artık araçların liste fiyatının üzerinde satış gerçekleştirilemeyecek. 

OTOMOTİV 10.08.2022, 12:33
Ticaret Bakanlığı harekete geçti: Araç fiyatlarına düzenleme geliyor

Tüm dünyayı etkileyen çip krizi, Türkiye’deki ikinci el ve sıfır araç fiyatlarını da altüst etti. 25 yaşındaki arabaların fiyatı 100 bin lirayı aşarken, çoğu vatandaş ise bu durum sebebiyle araç sahibi olma hayallerini erteliyor. Araç alım-satım sektöründe çıkan manipülasyonlara karşı harekete geçen Ticaret Bakanlığı yeni bir düzenlemeyi hayata geçirerek, müşterilerin elini rahatlatmayı hedefliyor. 

6 bin kilometre ve 6 ay şartı getiriliyor

Yeni düzenlemeye ilişkin detayları paylaşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Bazı fırsatçılar olduğunu görüyoruz. İnternette ‘sıfır ikinci el’ adı altında ilanlar bulunuyor. Yani sıfır aracı alıp daha pahalıya satmaya çalışan bir kesim var. Araç piyasasında birbirine tetikleyen durumlar söz konusu. Bunun ilgili gerekli düzenleme hazırlandı. İlk tescilden sonra galeriler, şirketler, rent a car işletmeler, 6 bin kilometre ve 6 ay geçmeden ellerinde bulunan sıfır araçları asla satamayacak. Bu konuda ciddi bir kısıtlama getiriyoruz. Böylelikle piyasadaki manipülatif hareketlerin önüne geçilmiş olacaktır” şeklinde konuştu.  

“Artık ‘ikinci el sıfır araç’ diye bir ilanla kimse muhatap olmayacak”

Araç fiyatlarına ilişkin pek çok soruşturmanın devam ettiğini bildiren Bakan Muş, “Şirketlerde ortak fiyat belirleme ya da piyasayı sabote etme gibi durumlar varsa, o Rekabet Kurumu’nun görev alanına girmektedir. Bu konuyla ilgili zaten gerekli adımlar atıldı ve soruşturmalar açıldı. Hala incelemeler devam diyor. Bir yanlışlık varsa zaten bu konuda gereği yerine getirilir. Bu konuda kimsenin şüphesi olmasın. Düzenleme ile ilgili yönetmelik yayımlandıktan sonra halkımızın sıfır araçlara erişiminin daha da kolaylaşacağını düşünüyoruz. Artık ‘ikinci el sıfır araç’ diye bir ilanla kimse muhatap olmayacak” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)