Resmi Gazete’de yayınlandı: ÖTV matrah düzenlemesinin fiyatlara etkisi

Birçok kişi tarafından beklenen ÖTV matrah düzenlemesi, Resmi Gazete’de yayımlandı. Peki, matrah düzenlemesinin ardından fiyatlar nasıl etkilenecek? İşte detaylar…

OTOMOTİV 24.11.2022, 10:56 25.11.2022, 08:07
Resmi Gazete’de yayınlandı: ÖTV matrah düzenlemesinin fiyatlara etkisi

Geçtiğimiz günlerde araç fiyatlarında değişiklik olacağına dair açıklamada bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, otomobilde ÖTV matrahının güncelleneceğini duyurmuştu. Birçok kişi tarafından merakla takip edilen ÖTV matrah düzenlemesi, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Matrah düzenlemesi hangi özelliklere, ne kadar uygulanacak?

Yeni matrah düzenlemesi ile beraber, en düşük ÖTV oranı adına gereken limit, 120 bin lirada 184 bin liraya yükseltildi. Yüzde 80 vergiye tabi olan içten yanmalı motorlu araçlarda maksimum sınır, 200 bin lira yerine 280 bin lira şeklinde belirlendi.

Elektrik motoru bulunan, elektrik motor gücü 50 kilovatı aşan, motor silindir oranı 1600 cc'yi aşan ancak 1800 cc'den yukarı olmayan hibrit motorlu araçlarda ise yüzde 45 ÖTV oranı üzerinden esas görülen ÖTV matrah miktarı, 130 bin TL’den 228 bin TL’ye ve yüzde 50 ÖTV oranı adına esas görülen ÖTV matrah başlangıcı ise 210 bin TL’den 350 bin TL’ye çıktı.

Düzenlemede ithal araç detayı

Uygulamaya koyulan düzenleme, Resmi Gazete'de duyurulmasıyla netlik kazanırken, kararın faaliyete alınarak işlenmesi çalışmalarını Hazine ve Maliye Bakanlığı gerçekleştirecek.

Matrah güncellemesi ile beraber Türkiye’de üretimi yapılan yerli araçların fiyatlarında da düşüş görülecek. Düzenlemenin araç fiyatlarını etkileme oranı ise yüzde 5.5 ila 16.6 aralığında değişecek.

Diğer bir taraftan, motor silindir boyutu 1600 cc üzerinde olan konvensiyonel araçların, neredeyse hepsi ithal olan araçların matrahlarında bir değişiklik uygulanmadı.

Bu şekilde maliye stratejisi değişikliğine gidilerek, yüksek miktarlarda satılan ithal araçlara olan arzın daha az ÖTV oranlarına tabi araçlara yönelmesi, bu noktada daha yüksek ödeme miktarlı araçların ithal edilmesi, yerli araçların satışının çoğalması, buna bağlı bir şekilde ithalat oranlarının düşmesi ve kompozisyonda değişikliğe gidilerek cari açığın düşmesine olumlu destek sağlaması planlanıyor.

Fiyatlarda büyük düşüş görülecek

Yeni ÖTV matrah düzenlemesi ile beraber, 400 bin lira olarak belirlenen bir aracın fiyatı 354 bin liraya kadar inecek.

450 bin lira olan bir araç 375 bin liraya, 500 bin lira olan bir araç 444 bin liraya ve 600 bin lira olan bir araç ise 557 bin liraya kadar düşecek.

Yorumlar (0)