Renault 15 bin kişinin işine son veriyor

Ünlü Fransız otomobil markası Renault, 15 bin personelini işten çıkaracak. Renault, 3 yıl içinde 2 milyar avro maliyet azaltılmayı hedefliyor.

OTOMOTİV 29.05.2020, 14:11 29.05.2020, 23:00
Renault 15 bin kişinin işine son veriyor

Fransa'nın önde gelen otomotiv şirketlerinden Renault, 15 bin personelin işine son verileceğini duyurdu.

3 yıla yayılacak

Renault'dan yapılan açıklamada, önümüzdeki 3 yıl içinde kurumun toplam maliyetinin 2 milyar avro kadar düşürülmesine ve bu çerçevede 15 bin personelin işine son verme kararı aldığı bildirildi.

Hizmet alınan firmalarla ilgili maliyet çekilecek

Renault şirketinden yapılan açıklamaya göre mühendislik ve alt yüklenici firmalarla yapılan işlerde maliyetlerin azaltılması planlanıyor. Şirket, Fas ve Romanya'da büyüme planlarını ise askıya alacak.

Araç üretim hedefi aşağı çekiliyor

Fransız şirketin açıklamasında 2024 senesi itibarıyla 4 milyon olan global araç üretim kapasitesi hedefinin ise 3,3 milyona indirildiği de kaydedildi.

Fransa'da 4500 personel etkilenecek

Sadece Fransa’daki operasyonlarda toplam 4500 personelin işine son vermeyi planlayan şirket, plana ilişkin işçi sendikalarıyla da görüşmelerine devam ediyor ve anlaşma sağlanmaya çalışılıyor.

Personel maliyeti 1,2 milyar avro

Toplamda dünya genelinde otomotiv piyasasının yüzde 4’üne sahip olan Renault'nun maliyet azaltma planları çerçevesinde 15 bin personelin işine son verilmesinin, tek başına maliyetlerin azaltılmasında 1,2 milyar avroluk payının olacağının altı çiziliyor.

Renault'nun çalışan sayısı

Renault'nun hâlihazırda dünyanın çok sayıda noktasında toplam 179 bin çalışanı bulunuyor.

CEO vekili: Lider olma amacımız yok

15 bin personelin çıkarılması gerektiğini "Bu gerekliydi" diyerek savunan  Renault’nun Üst Yönetici (CEO) Vekili Clotilde Delbos, planın gerekli olduğunu, bakış açısının değiştirilmesi gerektiğini, dünyanın zirvesinde olma hedeflerinin de bulunmadığını söyledi. Clotilde Delbos, şirket olarak sürdürülebilir ve kâr eden bir şirket olmak istediklerini vurguladı.

Renault araç satış sayısı

Renault’nun 2019 yılında toplam araç satışı 2018 yılına göre yüzde 3, 2020 yılının Ocak-Mart döneminde ise yüzde 25 gerilemişti.

Fransa Ekonomi Bakanı: Renault tamamen kapanabilir

Geçen hafta, Fransız otomotiv devi Renault'nun Covid-19 (yeni tip koronavirüs) pandemisi yüzünden ciddi mali problemler yaşadığını açıklayan Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, "Renault tamamen kapanabilir." demişti.

Le Figaro gazetesine verdiği demeçte Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, Renault'nun 5 milyar avro finansal destek talebinde bulunduğunu fakat bunu henüz onaylamadığını açıklamıştı.

AB (Avrupa Birliği) otomobil pazarında sadece Renault'nun değil, toplam satışlarda ciddi düşüş olmuştu. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle toplam satışlar Nisan ayında 2019'un aynı dönemine oranla yüzde 76,3 gerilemişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 500 bin otomobilin satılamaması ve firmaların mali krize girmesi sesebiyle açıklama yapmış ve firmaların kapanmasına izin vermeyeceklerini söylemişti.

Dünde ünlü yarış otomobili üreticisi McLaren 1200 çalışanının işine son vereceğini duyurmuştu.

Yorumlar (0)