Pert olan Tesla'sından kurtulamıyor

Ekim ayında Avusturya'nın Tirol şehrinde kontrolünü kaybederek ağaca çarpan bir kişi, kullandığı elektrikli otomobil Tesla'nın enkazından bir türlü kurtulamadı.

OTOMOTİV 24.11.2019, 16:06 24.11.2019, 16:10
Pert olan Tesla'sından kurtulamıyor

Kazanın ardından ciddi bir şekilde hasar gören ve alev alarak kullanılamaz hale gelen Tesla elektrikli otomobil, aracın çekildiği yetkili servis otomobil için "onarılamaz" raporu da verince kazayı yapan kişi hurda aracından bir türlü kurtulamıyor.

Avusturya'da elektrik motoru ve lityum-iyon bataryaya sahip arabaların nasıl uygun şekilde imha edileceğini ya da geri dönüştürüleceğini kimse bilmiyor. Aslında, bu konuyla ilgili henüz bir mevzuat çıkartılmış değil. 

Araç sahibi, Avusturya'da bu tarz elektrikli araçları kabul eden tek bir geri dönüşüm tesisi bulunduğunu fakat onun da henüz çalışma ruhsatı alamadığını belirtti.

Hurdalığa da atılamıyor

Avusturya yasalarına göre, bir aracı çöp sahasına götürmek ya da Avrupa Birliği (AB) kapsamındaki bir hurda-metal toplama alanına çekmek yasak. Fakat henüz elektrikli otomobillerin geri dönüşümü için herhangi yasal bir yol da mevcut değil.

Söz konusu kazalı Tesla'nın batarya paketindeki hasar sebebiyle başka bir ülkeye gönderilmesi hem yasak hem tehlikeli.

Tesla uzmanları ise söz konusu Model S'in bataryasının asla sökülmeye çalışılmaması gerektiğini ilettiler. 

Sonuç olarak, pert olan araç 1.5 aydır oto tamirhanesinin arka bahçesinde bekliyor. Durumla ilgili bilgilendirilen Tesla ise bataryayı güvenli bir şekilde çıkarmanın yolunu bulmak için bölgeye iki mühendis gönderdi. Fakat yetkililer, şimdiye kadar başarılı olamadı.

Yorumlar (0)