ÖTV düzenlemesi ikinci el araçlara da yansıyacak mı?

2022'de sıfır kilometre araçlarda uygulanacak olan matrah limitlerinde düzenlemeye gidilmişti. Söz konusu kararı değerlendiren oto galericiler, ikinci elde yüzde 15 oranında indirim bekliyor.

OTOMOTİV 13.01.2022, 18:15
ÖTV düzenlemesi ikinci el araçlara da yansıyacak mı?

Matrah limitlerindeki değişiklik kararlarını değerlendiren galerici esnafı, piyasanın bir hayli durgun olduğunu belirtirken, yapılan düzenlemenin piyasayı rahatlatabileceğini düşünüyor. Sıfır kilometre araç fiyatlarına yansıyacak olan indirimin ikinci el araçları da etkileyeceğini dile getiren galericiler, fiyatların yüzde 15 oranında düşebileceğini öngörüyor.

"Yüzde 10-15 indirim görülebilir"

ÖTV matrah değişikliğinin araba piyasasına pozitif yönde etkisinin olacağının altını çizen galerici Osman Güneş, “Fiyatlar zaten bir süredir normalin çok üzerinde seyrediyor. Devletin bu gibi uygulamalarına ek olarak bizler de elimizi taşın altına sokmalı ve indirim yapmalıyız. Gereksiz oranlarda artan araç fiyatlarının indirilmesi için iyi bir fırsat olduğu kanaatindeyim. Sıfır kilometre araçların fiyatı düştüğü zaman ister istemez ikinci ele de yansıması olacaktır. Bizler yüzde 50 oranında düşmesine bile razıyız. Bir aracın fiyatı 100 bin lira ise 100 bin lirada sabit kalmalı. İkinci elde yüzde 10 ila 15 arasında indirimler görülebilir.” diye konuştu.

"Yansıması zaman alabilir"

Sıfır kilometre araçlara ÖTV düzenlemesi ile birlikte iki tane daha dilimin dahil edildiğini söyleyen galerici Paşa Tuğucu, “İlave edilen dilimler ile sıfır kilometre araçlara yüzde 6 ila 8 oranında indirim yansıyacak. Yani 400 bin lira olan araçlarda 30 bin lira gibi bir indirim söz konusu. Tabii bir de piyasada sıfır araç sorunu var. Bu yansıma biraz zaman alabilir. Bu indirim ikinci el piyasasına da pozitif yönde yansıyacaktır. Piyasa şu an için durgun, fiyatlar olduğu yerde kaldı." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)