Otomotivde üretime koronavirüs engeli!

Çin'deki koronavirüs salgını, otomotiv sektörünü de etkisi altına aldı. Salgın yüzünden yeni yıl tatili uzatılırken, birçok farklı bölgedeki otomotiv üretim faaliyetleri de koronavirüs sebebiyle sekteye uğradı.

OTOMOTİV 30.01.2020, 09:54 30.01.2020, 10:05
Otomotivde üretime koronavirüs engeli!

Çin'de ortaya çıkan ve çabucak yayılan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını, otomotiv sektörünü de etkiledi. Çin'in Wuhan kentinde patlak veren koronavirüsün  yayılmasını kontrol altına almak için Çin içerisinde çoğu eyalette yeni yıl tatilinin 30 Ocak'tan 10 Şubat'a kadar uzatılması kararı alınmıştı.

Söz konusu eyaletlerin içinde olan Hubei, Guangdong ve Şanghay otomobil üretim merkezleri olduğundan tatilin koronavirüs sebebiyle uzatılması otomotiv sektörünü direkt etkiliyor. Uzatılan tatille şirketlerin şimdiden zarara uğradığı ifade ediliyor.

Birçok şirket etkilendi

Küresel bilgi sağlayıcısı şirket IHS Markit'in konuya dair raporunda, sadece Guangdong eyaletinin Çin'deki otomobil ve hafif ticari araç üretiminde yüzde 12,8'lik bir payı olduğunu ortaya koydu. Koronavirüsün ortaya çıktığı Hubei eyaletindeyse bu oran yüzde 9 iken, Şanghay ise yüzde 6,4'lük bir paya sahip.

Hubei eyaletinde, General Motors, Dongfeng, Honda, PSA ve Renault-Nissan-Mitsubishi birlikteliğindeki markaların fabrikaları bulunurken, Şanghay'da ise Volkswagen ve Shanghai General Motors'un (SAIC-GM) üretim tesisleri yer alıyor.

Otomotiv sektörünün en önemli konumda olduğu Guangdong eyaletinde ise, Toyota, Honda, Renault-Nissan-Mitsubishi ve Volkswagen gibi markalar üretimde bulunuyor. Eyalette Çin'in yerel markalarından BYD, BAIC ve GAMC'in de tesisleri mevcut durumda.

150 bin civarında kayıp

Bu üç bölgede 2020'de tahmin edilen toplam otomobil ve hafif ticari araç üretim sayısı bu yılın başında 6.8 milyon adet olarak duyurulmuştu. Fakat, üretime verilen 10 günlük aranın tahminleri düşürdüğü kaydediliyor.

Bu bağlamda, üretime verilen koronavirüs salgını arasının ülkenin otomotiv üretimine şu ana kadar 150 bin adet kayıp yaşattığı aktarılırken, sürenin uzaması hâlinde durum daha da kötüye gidecek gibi gözüküyor.

Yorumlar (0)