Otomotiv sektöründe fiyat artışının sebebi “çip” 

Sıfır ve ikinci el araçlarda artan fiyatların sebebinin “çip tedarik sıkıntısı” olduğu ortaya çıktı. 

OTOMOTİV 24.03.2021, 10:45 24.03.2021, 17:59
Otomotiv sektöründe fiyat artışının sebebi “çip” 

Dünya genelinde artan sıfır ve ikinci el araç alımı, ülkelerin elektronik parça ve çip taleplerini de artırdı. Tüm araçların ihtiyacı olan bu parçalar başta Japonya olmak üzere Amerika ve Almanya gibi ülkeler tarafından sipariş veriliyor. Fazla siparişe yetişemeyen üretici firmalar ise otomotiv satışlarının aksamasına ve müşteri memnuniyetsizliğine sebep oluyor.

Artan elektronik parça ihtiyacı fakat bunun giderilememesi de araçların fiyatlarının artmasına sebep oluyor. Bu durum da müşterilerin umduğunu bulamayarak pazardan ayrılmasını sağlıyor. Kısır döngüye girmiş olan otomotiv sektörünün ne zaman düzeleceği ise hem üreticiler hem de müşteriler tarafından merak konusu.



İkinci el piyasası da etkilendi

Elektronik parça ve çip üretiminin yetersizliğinden etkilenen pazar yalnızca sıfır araç pazarı değil. Sıfır araçların fiyatını fazla bulan müşteriler ikinci el pazarına yöneldi. Artan talep üzerine ise ikinci el araçların fiyatlarında yükseliş gerçekleşti.

Uzmanlar, fiyatların orta segment araçlardan yükselmeye başlayacağını ve önümüzdeki birkaç hafta içerisinde tüm araçların fiyatlarında hızlı bir artış olacağını öngörüyor.

Sahte parçaya dikkat!

Uzmanların uyardığı bir diğer nokta da ikinci el araç pazarına artan taleplerin satıcıları “sahte parça”ya yönlendirdiği yönünde. Yedek parça fiyatlarındaki yüzde 30’luk artış sonucunda pek çok tedarikçi sahte parça satın aldı. Özellikle Doğu Avrupa, Türkiye ve Uzak Doğu’da sahte parçaların daha fazla satıldığı görülüyor. Araçların fiyatlarının normalden düşük olması, sahte parçasının bulunduğunun açıkça belirtisi olduğu da uzmanlardan gelen açıklamalar arasında.

Yorumlar (0)