Otomotiv Sanayii Derneği'nden ÖTV açıklaması: ÖTV indirimi gelecek mi?

Otomotiv sektöründeki gelişmeleri ele alan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, araçlarda ÖTV indirimiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Araç yetişemezken, ÖTV indirimi talebi doğru gelmiyor” sözlerini kullandı. 

OTOMOTİV 25.07.2022, 15:13 25.07.2022, 15:21
Otomotiv Sanayii Derneği'nden ÖTV açıklaması: ÖTV indirimi gelecek mi?

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, son günlerde gündem olan ÖTV indirimi beklentisiyle ilgili açıklamalar yaptı.

“ÖTV indirim beklentisi doğru gelmiyor”

İlk 6 aylık Türk otomotiv sanayisinin sonuçlarını ve otomotiv sektöründe yaşanan güncel gelişmeleri ele alan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, küresel piyasalarda meydana gelen gelişmeler, Avrupa pazarında ortaya çıkan daralmanın Türkiye'ye etkisi ve mevcut ekonomi politikalarına temas etti. 

Kur artışı ve enflasyonist baskı paralelinde artan otomobil fiyatları sebebiyle yüzde 80’lik ÖTV diliminin gerisinde olan model sayısı 10’un altına indi. Türkiye’de 400 bin liranın altında sınırlı araç kaldı. Yüzde 45, yüzde 50 ve yüzde 70’lik ÖTV’nin zamlar karşısında işlevini kaybetmesi hem markalar hem de tüketici tarafında ÖTV matrahlarında yeni bir güncelleme beklentisi ortaya çıkarmıştı.

Dünya gazetesine konuşan OSD Başkanı Cengiz Eroldu, arzın talebin oldukça gerisinde kaldığı ve Türk ekonomisinin vergi gelirlerine daha çok ihtiyaç duyduğu bu süreçte kısa sürede bir ÖTV indiriminin yapılması mümkün görünmüyor.

Konuya ilişkin Eroldu, “Mevcut ortamda gidip bir yandan biz mal yetiştirmezken, bir taraftan da ‘ÖTV’yi indirelim’ diye beklentiye girmek bana doğru gelmiyor. ÖTV ile ilgili en güncel verilere Maliye Bakanlığı sahip. Hangi vergide ne kadar araç satılıyor daha iyi biliyorlar. Türkiye’de şu anda da belli bir miktar talep var. Bu derece hızlı devam ettiği sürece ve bir de ülkenin mali bilançosunu düşündüğümüzde ÖTV indirimi rasyonel gelmiyor. Fakat belli bir aşamadan sonra talep düşecek. İşte o zaman konu değerlendirilebilir. OSD Yönetim Kurulu’nda bunu tartışmadık fakat benim fikrim bu yönde” ifadelerini kullandı.

“İlk devreyi pozitif kapattık”

OSD Başkanı Cengiz Eroldu, otomotiv açısından bu senenin ilk 6 ayın çok kötü geçmediğini belirterek, “Geçen senenin aynı dönemine oranla üretimimiz yüzde 1,5 arttı, kapasite ise yüzde 65’ten yüzde 67’ye yükseldi. Geçmiş dönemin gerisinde olsa bile bir iyileşme mevcut. Adet olarak ihracatta yüzde 1,2, tutar olarak ise pariteye rağmen yüzde 5,3’lük artış yaşandı. Tüm bu pozitif verilerin haricinde sadece ilk yarıda, Türkiye’deki otomotiv pazarı yüzde 8,8 küçüldü. Avrupa pazarında yaşanan düşüşe oranla bu, daha iyi bir oran. Aslında Türkiye pazarı, ilk 6 ayda Avrupa pazarlarından daha iyi netice verdi” dedi.

OSD’nin otomotiv sanayi verilerine ait haziran ayı verilerine bakıldığında, otomobil üretimindeki artış öne çıktı. Çip krizi sebebiyle üst üste aylardır daralmanın yaşandığı, mayısta ise yalnızca 0,3 artış görülen otomobil üretimi, haziranda yıllık yüzde 38,7 artışla 86 bin 585 adet olarak yaşandı.

Haziran ayında toplam otomotiv üretimi, yıllık olarak yüzde 26 artışla 135 bin 424 adet olarak belirlendi. Bu şekilde, yılın ilk 6 ayında otomobil üretimi, geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 8 daralmayla birlikte 383 bin adete yaklaşırken, bu süreçte toplam üretim yüzde 1.5 artışla 649 bin 311 oldu.

“Çip krizinde gevşeme yaşandı”

Çip tedariki ile ilgili negatif ayrışmanın sona ereceğini öngören otomotivciler, mayıs ayında sene sonu hedeflerini biraz yukarı çekmişti. OSD Başkanı Cengiz Eroldu, o zamanlarda yaptığı açıklamasında, yüzde 11-12’lik sektörün ihracat artış oranını yüzde 14- 24’e yükseltildiğini, yüzde 8-15 arasındaki üretim artışı oranını da yüzde 10-18’e yükselttiklerini açıklamıştı. Eroldu, bütün olumsuzluklara rağmen söz konusu hedefi koruduklarına vurgu yaparak, “Geçen yıla göre 6 aylık tablo iyileştirmeyi işaret ediyor. İlk 6 ayda çip ve malzeme kaynaklı üretim kayıpları yaşandı. Türk otomotiv sanayinde ancak ikinci dönemde biraz daha bunun telafi edileceğini düşünüyoruz” sözlerini kullandı.

“İkinci devre biraz zor olacak”

Fakat ihracat pazarlarındaki talep daralması ve Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmelerin sektör için risk barındırdığını dile getiren Eroldu, “En önemli pazar Avrupa’da büyük beklentiler yok. Avrupa’da enflasyonun artması ve söz konusu adetlerdeki düşme, Türk otomotiv sanayisi için ihracat konusunda bir problem yaratabilir. Bunu sadece ihracat bacağı olarak görmemek lazım. Söz konusu iç pazarda da artan fiyatlar bir miktar gevşemeye sebep olacak gibi duruyor. Bu sebeple ikinci yarı biraz zor olacak” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)