Otomotiv devlerine ‘malzeme yetersizliği’ darbe vurdu

Önde gelen otomotiv üreticileri malzeme yetersizliği nedeniyle üretimlerinin aksayacağını duyurdu. Üretimin geçici olarak durdurulabileceğini de açıklayan çoğu şirketin 22 ve 29 Mart tarihlerinden itibaren çarkları donacak.

OTOMOTİV 19.03.2021, 13:32
Otomotiv devlerine ‘malzeme yetersizliği’ darbe vurdu

Çip bulunamaması nedeniyle üretim kesintileri olacağını veya tesislerin geçici olarak kapatılacağını duyuran General Motors, Ford Motor ve Nissan Motor, gibi dev firmalara Toyota, Honda ve Volvo da eklendi.

Yedek parçaları Asya’dan temin edip, ABD’de üretim yapan otomobil şirketleri korona virüsün otomotiv sektöründeki malzeme arzını tepeden tırnağa etkilediğini ifade ediyor.

Toyota, Honda ve Volvo’da üretim durdu

Öte yandan Toyota, Honda ve Volvo da üretimlerini geçici olarak durdurduklarını açıklamıştı.

Japonya merkezli Toyota ve Honda’dan yapılan açıklamada, korona virüsten dolayı küresel tedarik zincirinin bozulmasıyla malzeme temininin güçleştiği vurgulandı.

‘Fabrikaların boruları dondu’

Honda’dan yapılan açıklamada, soğuk havanın etkisiyle bazı fabrikalarda boruların donduğunu ve bu yüzden üretimin aksadığı ifade edildi.

Honda, bölge belirtmeksizin yaptığı duyuruda, kapatmanın ABD ve Kanada’daki 5 otomobil fabrikasının çoğunda 22-29 Mart tarihlerinde başlayacağına vurgu yapıldı.

‘İşçi çıkarma durumu söz konusu değil’

Toyota’dan gelen açıklamada ise, eksikliğin özellikle Kentucky ve Meksika’da yaşandığına vurgu yapılarak, an itibariyle işçi çıkarma durumunun olmadığı ifade edildi.

Yılın ikinci çeyreğinde durumun kritik hale gelmesini beklediklerini belirten Volvo yöneticileri, “Üretim üzerindeki etkiyi en aza indirmek için önlemler aldık” açıklamasında bulundu.
 

Yorumlar (0)