Otomobil satışlarına savaş freni: Fiyatlar artmaya devam edecek mi?

Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle araç bulunurluk problemi tekrar büyürken, markalar bu sene için satış hedeflerini aşağı yönlü revize etmeye başladı. Ayrıca savaş kaynaklı olmak üzere markalardan ilk zamlar geldi.

OTOMOTİV 29.03.2022, 11:59 29.03.2022, 17:56
Otomobil satışlarına savaş freni: Fiyatlar artmaya devam edecek mi?

Ukrayna-Rusya savaşında bir ay geride kalırken, dünya genelinde otomotiv üretimindeki tedarik krizi de büyümeye devam ediyor.

Yılsonu hedeflerde aşağı yönlü revize

Hammadde problemlerinin büyümesi ile araç üretiminde 5 milyona yakın kayıp beklenirken, Türkiye’de de şirketler, satış hedeflerini yavaş yavaş düşürmeye başladı.

Otomotiv sektöründe araç bulunurluğu probleminde artış yaşanırken, yılsonu satış beklentileri de aşağı yönlü olarak revize ediliyor.

Sektör yetkilileri, 2022 yılının başında pazarın, geçen senenin üzerine çıkacağını tahmin ediyordu. Hafif ticari araç ve otomobil pazarı, 2021'de 737 bin adet seviyesindeydi.

Sektörün bu yılki hedefi ise 780 bin adetin üstüne çıkmaktı. Fakat hem arzda yaşanan sorunlar hem de araç fiyatlarındaki artış sebebiyle bu hedef aşağı yönlü olarak revize ediliyor.

Maliyetlerdeki artış fiyatlara yansıyor

Otomotiv üreticileri de üretim maliyetlerinde yaşanan artışı fiyatlara yansıtmaya başladı. 

Bayilerden elde edilen bilgilerde, Mart ayında yerli iki markanın zam yaptığı belirtildi.

Bir Otomotiv veri analiz firmasının verilerine bakıldığında, A, B ve C segmenti otomobillerde 25 Şubat- 25 Mart arasında ortalama olarak fiyatlar yüzde 5 arttı. 

Sektör yetkilileri, otomobil fiyatlarında yaşanan artışın kademeli bir şekilde devam edeceğini söylüyor.

Yorumlar (0)