Otomobil fiyatları arttı, motosiklete talep rekor kırdı

Otomobil fiyatlarında meydana gelen artışlar sonrasında birçok kişi daha ulaşılabilir olan motosiklete yöneldi. Motosiklet satışları bütün dönemlerin rekorunu kırdı. İki ulaşım aracı arasında oluşan makas gün geçtikçe kapanmaya başladı.

OTOMOTİV 02.01.2023, 09:56 03.01.2023, 08:57
Otomobil fiyatları arttı, motosiklete talep rekor kırdı

Kurda meydana gelen artış ve yüksek enflasyon sebebiyle Türkiye’de otomobil alımı gün geçtikçe zorlaşıyor. Birçok kişi daha kolay alınabilen bir mobilite aracı olan motosiklete yönünü çevirmiş durumda. Otomobil fiyatlarında yaşanana artış ile beraber motosikletlere talep arttı ve bütün dönemlerin rekorunu kırdı.

Makas daralıyor

2022 senesinin ilk 11 aylık dönemi içerisinde motosiklet satışları 2021 yılına kıyasla yüzde 50,7 yükselerek 365 bini geçti. Aynı zaman aralığında otomobil satışları ise senelik temelde 2,4 oranında düşüş yaşayarak 505 bin 886 adet ile sınırlı kaldı. Mevcut durumda Aralık 2022 sonuçları belirlenmedi. Fakat, edinilen bilgilere göre, 2022 yılında motosiklet satışlarının 400 bin adeti geçtiği tahmin ediliyor. Bu durumda motosiklet pazarı adına bütün dönemlerin rekoru manasına geliyor. Geçtiğimiz sene otomobil satışlarının yaklaşık 595 bin adet olduğu öngörülüyor. 2023 yılı için otomobil markaları geçtiğimiz seneye paralel bir pazar beklentisi içerisinde bulunurken, motosiklet markaları bu senenin sonunda en az 420 bin rakamı tahmin ediyor.

Kurye sayısında büyük artış

Koronavirüs salgınıyla beraber bireysel araçlara arzın arttığına değinen Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Başarı Erbaş, "Ekonomide yaşanan olumsuzluklara paralel şekilde Türkiye'de alım gücünün düşüş göstermeye otomobile kıyasla daha ucuz olan motosikleti ön plana attı. Diğer bir taraftan gelişme gösteren e-ticaret, motosikletli kurye rakamlarında büyük bir yükselişe neden oldu” dedi.

“Otomotivde yaşanan sıkıntı motosiklete ilgiyi arttırdı”

Otomotiv sektöründe meydana gelen stok sorununa dikkat çeken Yamaha Motor Türkiye Ülke Başkanı Hakan Kaya, "Pandemi ile beraber büyüme gösteren kurye sektörünün etkisinin dışında akaryakıt fiyatlarında yaşanan yükselişler, otomotiv sektöründe görülen stok sorunu ve toplu taşımadan kaçınma motosiklete duyulan ilgiyi fazlasıyla yükseltti. Her ne kadar yüksek hacimli hobby bike olarak isimlendirdiğimiz modellerde bir derecede yükseliş görülse de piyasadaki asıl artış 50 - 250 cc motor hacmi bulunan segmentte görüldü” diye konuştu.

“Gün geçtikçe önemli bir ulaşım aracı oluyor”

Motosiklete gösterilen ilginin her geçtiğimiz sene katlanarak yükseldiğini ifade eden Honda Türkiye Motosikletten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Çetin Kardeş, “Bu noktada özellikle şehir yaşantısında hızlı mobilite ihtiyacı, pandemi nedeniyle toplu taşımaya alternatif olması ve zamandan tasarruf edilmesi noktasında motosikletin tercih edilmesi normal olarak görülüyor. Günümüzde yükseliş gösteren mobilite ihtiyacını giderebilmek adına hem şehir dışı hem de şehir içi seyahatlerde kullanımı yükseliş gösteren motosiklet, gün geçtikçe önemli bir ulaşım aracı konumuna geliyor. Bu hususta başlangıç modeli şeklinde görülen scooter segmenti artış gösterdi. Öte yandan pandemi döneminde kurye sayısındaki yükselişe bağlı olarak bu segmentte artış gösteren bir arz var” diye konuştu.

Yorumlar (0)