Otomobil bayilerine bir haftada rekor “stokçuluk” cezası

Ticaret Bakanlığı, alıcıların ilk tescil motorlu kara taşıtlarına erişmesini zorlaştırıcı bir çalışma sağlayan otomobil bayilerine bir hafta içerisinde 17,8 milyon TL’lik ceza uyguladı.

OTOMOTİV 25.05.2023, 13:55 26.05.2023, 12:42
Otomobil bayilerine bir haftada rekor “stokçuluk” cezası

Ticaret Bakanlığı, otomobil bayilerinde denetimlerine devam ediyor. Bu noktada bayilere bir hafta içerisinde 17,8 milyon TL “stokçuluk” cezası verildi.

“Belgeleri iptal edildi”

Bakanlıktan gerçekleştirilen bilgilendirmede, işletmelerin tüketicilerin mallara ulaşmasını engelleyici ve piyasada darlık oluşturucu hareketlerde bulunması Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da "stokçuluk" olduğu ve yasaklandığı ifade edildi.

İşletmelerin söz konusu yasağa uyum sağlayıp sağlamadığı Bakanlık tarafından yakından izlendiği ve bu duruma aykırı eylemlerde bulunan işletmeler adına idari para cezası verildiğine dikkat çekilen açıklamada,​ ​​​​​​"Başkentte bir yetkili bayi taşıtın liste fiyatı noktasında elden ödeme istediği, Adana ve Bursa'da bir yetkili bayinin iki farklı şubesince müşterilerin aksesuar alınma mecbur bırakıldığı belirlenmiş ve Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunun kararı çerçevesinde bu bayilere üst sınırdan 4 milyon 458 bin 600'er TL olacak şekilde toplam 17 milyon 834 bin 400 TL idari para cezası verilmiştir. Öte yandan, söz konusu yetkili bayiler içerisinde ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgeleri iptal olacak ve bu işletmelerin bir sene süreyle ikinci el taşıt ticareti üzerinden iştigal etmelerinin önüne geçilecektir” denildi.

Yorumlar (0)