Nissan, Türkiye’ye yatırım yapacak mı? Açıklama geldi

Dünyaca ünlü otomotiv devi Nissan’ın Avrupa Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Bölge Başkan Yardımcısı Jordi Vila, Türkiye’ye yatırım yapıp yapmayacaklarına ilişkin soruya, “Bugün için böyle bir planımız yok. Tabii ki biz hiçbir zaman ‘asla’ demiyoruz. Türkiye, eğer üretimi başka bir yere taşımak istersek iyi bir aday” dedi. 

OTOMOTİV 21.11.2022, 10:05 21.11.2022, 17:46
Nissan, Türkiye’ye yatırım yapacak mı? Açıklama geldi

Nissan’ın önde gelen yöneticilerinden olan Jordi Vila, dünyaca ünlü otomotiv markasının yeni Qashqai ve X-Trail modellerinin Türkiye lansmanına katılarak önemli mesajlar verdi. Sapanca’daki organizasyonda konuşan Vila, Türkiye’nin otomobil üretimi açısından pek çok avantajı olduğunu vurguladı. Türkiye’de agresif bir şekilde elektrikli araçlara ilginin arttığını, bunun da 2030 yaklaşımlarının bir sonucu olduğunu vurgulayan Vila, Türkiye’yi artık Avrupa pazarının bir paydaşı olarak gördüklerini söyledi. 

“Türkiye’de sektörün hala hareketli olduğunu düşünüyoruz”

Avrupa pazarının son dönemde bazı temel esasları benimsediğini aktaran Vila, “Bunlardan biri artık emisyonunun azaltılması, sıfıra indirilmesi. İkincisi, güvenli araçlar. Avrupa pazarı, ölüm oranlarının az olması gibi sac ayaklarının üzerinde duruyor ve Türkiye de Avrupa pazarıyla ortaklık gösteriyor. Avrupa ve Türkiye arasında birçok benzer özellik bulunuyor. Örneğin Türkiye’deki düzenlemelerin birçoğu Avrupa Birliği baz alınarak geliştiriliyor. Müşteri talebine ilişkin veriler de çok benzer. Türkiye’de sektörün hala hareketli olduğunu düşünüyoruz. Aslında ülke olarak birçok avantajı mevcut. Yani hem pazarı hala hareketli hem de araç sahipliği sayısı kısmen az. Bu da otomotiv firmaları için bir fırsat anlamına geliyor. Bu durumun üzerine yoğunlaşmak gerekir. Bu veriyi geliştirebiliriz” şeklinde konuştu. 

“Türkiye, üretim konusunda iyi bir aday”

“Nissan, Türkiye’de yatırım yapmayı düşünüyor mu?” sorusuna yanıt veren Jordi Vila, “Bugün için böyle bir planımız yok. Tabii ki biz hiçbir zaman ‘asla’ demiyoruz. Türkiye, eğer üretimi başka bir yere taşımak istersek iyi bir aday. Çünkü rekabetçi fiyatları var. Daha düşük fiyatlarla üretim mümkün. Tedarik zincirine erişim nispeten daha kolay ve lojistik anlamda avantajları var Türkiye’nin. Dolayısıyla Türkiye aslında üretim için uygun bir aday. Şu an için bir planımız olmasa bile gelecekte düşünülebilir. Üretimi bir yerden başka bir yere taşımak çok büyük bir ek yatırım oluyor. Böyle bir arayışa girilirse Türkiye düşünülebilir. Ama bir nokta daha var. Türkiye zaten bu ortaklık içinde ittifak markalarının üretim yaptığı bir ülke. Dolayısıyla Nissan'ın bağımsız olarak, münferit olarak Türkiye'ye girmesi çok olası gibi değil” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)