Merkez Bankası’nın kararları, otomotiv sektöründe deprem etkisi yarattı

Son 10 günlük verilere göre otomobil fiyatları, dövizin etkisiyle son 10 günde 20 seviyesinde yükseldi. Küresel çip sıkıntısı da araç üretimlerini ciddi oranda düşürdü. 

OTOMOTİV 02.12.2021, 12:15 03.12.2021, 13:07
Merkez Bankası’nın kararları, otomotiv sektöründe deprem etkisi yarattı

Covid-19 salgınının getirdiği kısıtlamalar, çip üretiminin aksaması ve döviz kurundaki sağlıksız fiyat oluşumları sebebiyle otomotiv sektörünün geniş çaplı etkilendiği görülüyor. Sıfır ve ikinci el araçlarda artan fiyatlar, vatandaşın alım-satım yapmasında zorluk yaşamasına sebep oluyor. 

Son dönemlerde doların sert yükselişiyle birlikte otomobil üreticileri de kasım ayında zam üstüne zam yapmak durumunda kaldı. Özellikle sıfır modellerde artan fiyatların istatistiğini paylaşan şirket, fiyatların 1 Ocak 2021’den bu yana arttığını kaydetti. 

D, C, B ve A segment otomobillerin fiyatları sene başında ortalama 400 bin 333 TL idi. Merkez Bankası’nın 18 Kasım’da duyurduğu faiz indirimi kararının öncesinde ise fiyatların 512 bin 446 TL’ye yükselmesi dikkat çekmişti. Bu fiyatlara göre sıfır araçların ücretlerinde 11 ayda yüzde 28 oranında artış yaşandığı belirlendi. 



Kur artışı zam üstüne zam yaptırdı 

Merkez Bankası’nın kararının ardından araçlara tekrar zam yapıldı. Özellikle 23 Kasım gününde belirtilen segmentlerdeki ortalama fiyatların 616 bin 133 TL’ye yükseldiği görüldü. Son 10 günde fiyat artışı yüzde 20 olarak kayıtlara geçti. Yani son 10 günde yapılan zam, son 11 ayda yapılan zama yaklaştı.  

Fiyatlar artmaya devam edecek 

İstatistikleri paylaşan şirketin genel müdürü Hüsamettin Yalçın ise araç fiyatlarının enflasyondan kaynaklı olduğunu belirterek şunları aktardı: “Döviz ve enflasyon gerilemedikçe araç fiyatları da yükselmeye devam edecek. 2022 senesinde de fiyatlar yukarı yönlü revize edilecek. Ocak ayından itibaren sıfır araç bulmakta zorluk yaşanacak. Orta gelirli kişilerin dahi uygun fiyata otomobil alması hayal olurken 2022’de araç satın alan kişiler filolar kuracak ve artık bu alım işi bir yatırım olarak görülecek.” 

Yorumlar (0)