Mazda: Uzun menzilli elektrikli otomobiller dizellerden daha zararlı!

Mazda, iklim değişikliğine ve dünyanın geleceğine ilişkin endişelerin gittikçe arttığı günümüzde ürettiği kısa menzilli elektrikli otomobille tüm dikkatleri üzerine çekti. Japon üretici, uzun menzilli elektrikli otomobillerin çevre için en az dizeller kadar zararlı olduğunu savunuyor.

OTOMOTİV 02.01.2020, 15:08 13.01.2020, 10:30
Mazda: Uzun menzilli elektrikli otomobiller dizellerden daha zararlı!

Elon Musk'ın sahibi olduğu Tesla'nın lider konumda olduğu elektrikli otomobil sektörü günden güne büyürken hemen her gün ya yeni bir firma ortaya çıkıyor ya da firmalar ürün gamına elektrikli bir otomobil ekliyor. Bilindiği üzere 27 Aralık'ta Türkiye'de de TOGG'un geliştirdiği yerli ve elektrikli otomobillerin tanıtımı gerçekleşmişti. 1920 yılında Japonya'da kurulan Mazda da elektrikli otomobil sektörüne adım attı ve MX-30 modeli ile dikkatleri üzerine topladı.

Mazda'nın ilk elektrikli otomobili olan MX-30'da, büyük ses getiren serbest kapı tasarımı ve e-Skyactiv teknolojisi gibi etkileyici özellikler olmasına rağmen aracın şaşırtıcı derecede düşük bir pil kapasitesi bulunuyor. Araçtaki 35.5 kWh'lik batarya 130 millik (192 kilometre) menzile sahip ve Mazda bunun kasıtlı olarak böyle yapıldığını söylüyor. Çünkü Mazda'nın iddiasına göre uzun menzil sunacak bataryalar dünyanın geleceği için daha olumsuz sonuçlar doğurabilecek.

Mazda Avrupa'nın Ar-Ge yöneticisi Christian Schultze, şirketin 95 kWh'lik bir batarya paketi seçmiş olması durumunda bu durumun en başından itibaren önemli ölçüde daha yüksek CO2 emisyonlarına neden olacağını iddia ediyor. Mazda'ya göre, ayrıca, bu yüksek kapasiteli pilin değiştirilmesi gerektiğinde de emisyonlar daha da artacak. Schultze, 160 bin kilometre kullanımdan sonra gerçekleşecek olan batarya değişiminden sonra bile Mazda MX-30'un toplam karbondioksit emisyonunun Mazda 3 ile karşılaştırılabileceğini söylüyor.

Yani MX-30'un üretimi esnasında firma, dizel bir Mazda3 üretimi esnasında açığa çıkan CO2 salınımına eşdeğer emisyon rakamları gösteriyor. Bu durum, aracın segmentindeki en ufak bataryalardan birine sahip olmasından kaynaklı. 

Mevcut trendlere bakılırsa, diğer elektrikli otomobil üreticilerinin arabalarının batarya kapasitelerini düşürmesi pek olası değil. Aslında, otomobil üreticileri kullanıcılara daha uzun menzil sağlamak için batarya kapasitesinin sınırlarını zorlamaya çalışıyorlar.

Yorumlar (0)