Matrah düzenlemesi ikinci el araç piyasasını etkiledi: Yüzde 15’lik düşüş

ÖTV matrah düzenlemesinin sonrasında araç almak isteyenler ikinci el otomobillere yöneldi. Oto galericilerde yoğunluk meydana gelirken, sektör yetkilileri 30 bin lira miktarında bir gerilemenin meydana geldiğini ifade etti.

OTOMOTİV 29.11.2022, 11:12 29.11.2022, 17:25
Matrah düzenlemesi ikinci el araç piyasasını etkiledi: Yüzde 15’lik düşüş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasının sonrasında Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğü giren özel tüketim vergisi (ÖTV) matrah düzenlemesi, araç piyasalarını etkiledi. Söz konusu düzenleme için 1 Aralık gününün işaret edilmesiyle beraber ikinci el araç piyasasında görülen durgunluk yerini yoğunluğa bıraktı.

İkinci el araçlarda büyük gerileme

Bazı hibrit otomobiller ile motor hacmi 1.600 santimetreküpe kadar olan otomobiller adına ÖTV matrah sınırları yükseltmişti ve en az ÖTV oranı adına gerekli görülen sınır, 120 bin liradan 184 bin liraya yükseltildi. Yüzde 80 vergisi bulunan içten yanmalı motorlu otomobillerde en yüksek limit, 200 bin lira yerine 280 bin lira şeklinde belirlendi.

Bu noktada ikinci el otomobil fiyatlarında ortalama 30 bin lira miktarında bir gerileme meydana gelmesiyle beraber araç alacak kişiler ikinci ele yöneldi.

Yüzde 15 gerileme meydana geldi

Edinilen bilgilere göre, oto galericiler, matrah düzenlemesi ile beraber ikinci el otomobil piyasasının yoğunlaştığını ve yüzde 15 kadar bir gerileme görüldüğünü ifade etti.

Matrah düzenlemesi ile beraber ikinci el otomobil piyasasında yoğunluk görülmeye başladığını aktaran oto galerici Yavuz Çiftçi, "Getirilen düzenleme ikinci el piyasasını pozitif yönde etkileyecek. Sene sonu ile beraber bir hareketlilik görüleceğini tahmin ediyoruz. İlerleyen aydan başlayarak piyasada bir yoğunluk meydana geleceğini tahmin ediyoruz. Bu düzenleme ile beraber belirli sıfır otomobil fiyatlarında bir gerileme de görüldü." dedi.

Yorumlar (0)