Maliyetler arttı, müşteri B segmentine yöneldi!

Son senelerde döviz kurunda yaşanan sert hareketlilik ve pandemi koşulları ile maliyetleri oldukça yükselen otomobiller, müşterilerin de hedeflerini düşürmesine sebep oldu. Yapılan araştırmaya göre, B segment olarak nitelendirilen küçük kategorideki araç satışında 2020 yılından bu yana yüzde 97’lik bir artış yaşandı. 

OTOMOTİV 11.04.2022, 12:19 11.04.2022, 12:23
Maliyetler arttı, müşteri B segmentine yöneldi!

Otomotiv Distribütörleri Derneği tarafından yapılan araştırmaya göre, vatandaşlar artık vergisi daha düşük olan otomobillere yönelmeye başladı. Bu kapsamda yer alan A, B ve C segmentine yönelik araç alımı, bu senenin ilk çeyreğinde yüzde 89,6 olarak dikkat çekti. Bu pay diliminde C segmenti araçlar yüzde 46,4 ile ilk sırada yer alırken, B segmenti araçlara eğilim ise yüzde 42,7 oldu. 

B segmentine ilgi bu sene daha da arttı

Kısa sürede hızla artan maliyetler sebebiyle özellikle B segmenti araçlara olan talebin biraz daha arttığı ortaya çıktı. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada, kısa süre içinde bu sınıfta yer alan araçların zirveye yerleşebileceği vurgulanıyor. 

Geçen sene B segmenti olarak satılan araçların oranı yüzde 29,5 olmuştu

Dernek tarafından paylaşılan veriler incelendiğinde, geçen senenin ilk çeyreğinde B segmentinde yer alan araçların toplam pazar payı yüzde 29,5 olmuştu. 2020 yılının sayısal verilerine bakıldığında ise bu oran yüzde 21,7 olarak dikkat çekiyordu. 2 senede B segmentine olan talebin bu derecede artmasının en büyük sebebi ise kur hareketliliği, çip krizi ile artan maliyetler ve pandemi koşulları olarak değerlendiriliyor. 

Satın alınan her 10 araçtan 4’ü B segmenti kategorisinde

Elde edilen bu veriler ışığında, 2 sene önceki yılın ilk çeyrek rakamlarına göre, satılan her 10 araçtan 2’sini B segmenti oluşturuyordu. Aradan geçen 2 yıllık süreçte bu ortalama her 10 araçtan 4’üne tekabül eder konuma geldi. 

En çok tercih edilen araç Renault Clio 

Vergi ve fiyat yönünden vatandaşlara daha uygun hale gelen B segmenti araçların fiyatları 300 bin liradan başlıyor, 400 bin liraya kadar değişiklik gösteriyor. Bu kategoride en çok tercih edilen model ise Renault Clio oldu. Bu alanda Clio’yu Hyundai’nin iki modeli olan i20 ve Bayon takip etti.

9 bin 194 adet Renault Clio satıldı

 Bu senenin Ocak-Mart dönemi baz alındığı en çok satan araç 9 bin 194 ile Renault Clio oldu. İkinci sırada 3 bin 628 ile Hyundai i20 yer aldı. Üçüncü sırada yer alan Hyundai Bayon’dan ise 3 bin 631 adet satın alındı. 

Yaşanan problemler Türk otomotiv pazarını 8 sene geriye götürdü

Dünya genelinde yaşanan çip krizi, pandemi süreci, lojistik sıkıntılar ve Türkiye’de görülen kur tırmanışı, Türk otomotiv pazarını yaklaşık olarak 8 sene geriye götürdü. OSD tarafından yapılan araştırmaya göre, bu senenin ilk çeyreğinde gerçekleştirilen toplam üretim rakamı, geçen sene aynı dönemin verileri ile kıyaslandığında yüzde 12 düştü. Bu rakam bu sene yalnızca 302 bin 730 adette kaldı. 

Yorumlar (0)