Lexus, Türkiye’de “atak” dönemini başlattı

“Markamızın tanınırlığını artırmaya odaklandığımız sürecin ilk 5 senesini geride bıraktık. Şimdi ise ikinci 5 senelik dönem için ataktayız.” sözünü dile getiren Lexus CEO’su Ali Haydar Bozkurt, 1 milyon 650 bin TL’den başlayan fiyatlı NX SUV’un İstanbul Dolmabahçe ile birlikte Ankara Mahall’da da showroomda sergilenmeye başladığını açıkladı. 

OTOMOTİV 03.04.2022, 15:40 04.04.2022, 09:54
Lexus, Türkiye’de “atak” dönemini başlattı

Lexus CEO’su (Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi) Ali Haydar Bozkurt, sınıfının en iyisi olan NX SUV hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Şu anda “atak” döneminde olduklarını dile getiren Bozkurt, süreçle ilgili şunları ifade etti: “5 sene önce markamızın tanınırlığını artırmak için bir proje başlattık. Artık, bu projedeki ilk 5 seneyi geride bıraktık. Şu anda ise ikinci 5 senelik proje dönemini başlattık. Bu dönem artık atak dönemi. Atak planımız kapsamında sayı artırımına gideceğiz.”

Yeni aracın ön gösterimi, Metaverse evreninde gerçekleştirildi

Premium otomobillerin liderlerinden olan Lexus, marka adına yeni bir dönemin kapılarını NX SUV modeli ile açtı. 2. Nesil NX model, Türkiye’de satışa sunuldu. Bu konuda Antalya’da bir basın toplantısı düzenleyen şirket, Metaverse dünyasında tanıtım düzenledi. Sektörde ilk kez katılımcıların kendi avatarlarıyla yer aldığı sanal dünyada düzenlenen gösterimde NX SUV’a ait özellikler birleştirilerek araç oluşturuldu ve bu anlara katılımcılar şahit oldu. Oyunlaştırma yöntemiyle tanıtılan araçta dijital dünya ile fiziki dünya buluşturuldu. “Fijital” deneyim ismi verilen bu toplantı, son teknoloji ürünler ile Lexus markasının fütüristik ortamda tanıtılmasını sağladı. Lansmana (Ön gösterim) özel hazırlanan NFT eser ise NX SUV’u lanse etti ve bu şekilde otomobil dünyasında bir ilke daha imza atıldı.



“Biz farklıyız” söylemiyle yola çıkan marka, 5 senede bunu kanıtladı

Lexus CEO’su Bozkurt, konuşmasında şunları dile getirdi: “5 sene önce ‘Biz farklıyız’ diyerek yola çıktık. Ayrıcalıklı ve rafine lüks kavramlarıyla Premium segmentin önemli bir oyuncusu olan Lexus’u Türkiye’ye kazandırdık. Markamızın tanınırlığını ve bilinilirliğinin artırmak konusunda ikinci 5 senelik dönemdeyiz. Bu plan ve projemizin ardında, gelecek dönemde Lexus markasının Türkiye pazarına daha uygun ürünler sunacağını belirtmek isterim. Lexus, küresel anlamda büyük bir değişim sürecindedir. Bu stratejik dönüşüm ise NX SUV ile başlamıştır. Bugün yeni NX ile yalnız bir modelin lansmanına değil aslında yeni teknoloji dünyasına da adım atıyoruz. Lexus’un global dönüşümüyle birlikte Türkiye’de de yeni bir sayfa açılacak.”

2025 senesine kadar 20 adet yeni ürün piyasaya çıkacak

“Markamız, 2025 senesine kadar 20 yeni ve/veya yenişenmiş ürünü piyasaya sunacak. Bu ürünlerin lansmanları da yapılacak. Marka mimarimiz olarak belirlenen ‘Kişiselleştirilmiş Lüks’ vizyonu sayesinde yeniden bir şekillenme atağı başlattık. Sağladığımız hizmetin yanı sıra ürünlerimizde farklı pazarlar için uygun modeller sunulacak. Önümüzdeki dönemde tanıtılacak olan ürünlerde Premium etkisini daha fazla göreceğiz. Küresel anlamda yeni vizyonumuzu yansıtan her pazar için yepyeni sayfalar açacağız. Bunun ilk örneği NX. NX’in lansman takvimi şu anda oldukça yoğun. Öyle ki önümüzdeki sene yoğun lansman takvimi ile birlikte otomobili Türkiye pazarında da yakından göreceksiniz. Farklı segmentlerde 9 model seçeneği sunulacak. Şu anda sahip olduğumuz ürünler ile Premium segmentin yüzde 11’ine hitap ederken 2023 senesinde bu oranın yüzde 20’yi bulmasını hedefliyoruz.”



Yapılanma Bursa, Antalya, Adana, İzmir, Ankara ve İstanbul’da olacak

“Lexus’un Türkiye bayisi olarak geri alın garantisi, tır ile araç transferi, kişiye özel danışmanlık, 7/24 showroom açma, talep edilen her yerde test sürüşü gibi imkanlar sunuyoruz. Özellikle kişiselleştirilmiş lüks ile tanınırlığımızı artıracağımızı düşünüyoruz. Satış sonrası servis noktalarımızın sayısı 61’i buldu. Bu, hiçbir Premium markada bulunmayan güçlü servis ağına sahip olduğumuzun bir göstergesi. Hedefimiz, öncelikle 2021 senesindekinden daha fazla satış yapmak. Bulunurluk sorununun yaşanmaması halinde bunu gerçekleştirebileceğimizi düşünüyoruz. 2023’te da yeni lansmanlarla birlikte sayılarda ciddi anlamda artış planlıyoruz. İkinci 5 senemizde İstanbul ve Ankara dışındaki bazı illerimizde de yer almak için gün sayıyoruz. Örneğin Bursa, Antalya, Adana ve İzmir bu şehirlerden olacak.”

Çip krizi ve Rusya-Ukrayna savaşı talepleri sekteye uğratabilir

“Bu sene yeni tanıtılan NX SUV’dan yaklaşık 300 adet sipariş verdik ancak Rusya-Ukrayna savaşı ve dünyada devam eden çip krizi sebebiyle bu talebin sekteye uğrayabileceğini ya da talep ettiğimiz sayıda elimize ulaşamayacağını da biliyoruz. Bu konuda görüşmelerimiz tüm hızıyla devam ediyor. çip krizi, salgının sürmesi, lojistik problemleri, ham madde sorunu ve son olarak da bölgemizde yaşanan savaş sebebiyle otomotiv sektörü için tahminde bulunmak oldukça zor. Bugün pazar konusunda tahmin yürütmek pek çok kritere bağlı. Dış piyasadaki dengeler, iç piyasadaki ekonomik gelişmeler, savaş… Tabi üründen kaç adet alacağımız da oldukça önemli.”



“Savaş daha fazla uzarsa çok kötü seviyeleri görebiliriz”

“Araç elinizde olmadan hiçbir şey konuşamazsınız. Fakat bugün araç bulmak konusunda sorunlar olmasaydı yani istenilen kadar araç gönderiliyor olsaydı bu şartlar altında 2021’de hedefler ne derece tutturulurdu o da önemli. Ben, 2021’deki satışlardan daha fazla satışın sağlanacağını zannetmiyorum. Bunda özellikle hızla değişen fiyatlar çok etkili oldu. İnsanlar, kişi başı geliri yettiği kadar bugünü yalayacak aşamaya henüz gelmedi. Otomotiv pazarı bugün kurumsal satışlar gerçekleştiriyor. Bu satışlar, ÖTV muaf satışlar. Perakende sektöründe nispeten daha arkadan, daha yavaş yol alınıyor. Bu sebeple 2022 ile ilgili Pazar tahmini yaparken, araç bulunması halinde 750 binden fazla satış yapılabileceğini düşünüyorum. Ancak aracın bulunmama ihtimali de göz önünde bulundurmalıyız. Araç bulunmazsa bu rakam hızla aşağıya düşer. Ancak çok da korkunç bir seviyeye inmeyeceğimizi düşünüyorum. Ama savaşın devam etmesi halinde çok kötü seviyelere gelebiliriz.”

NX SUV, Ankara ve İstanbul’da sergilenmeye başladı

Lexus markasının yeni D-SUV modeli NX, 1 milyon 650 bin Türk lirasından başlayan fiyatları ile Ankara Mahall ve İstanbul Dolmabahçe showroomlarında sergilenmeye başlandı. Yenilikçi yaklaşımı, teknolojisi, dinamik sürüş özelliği ve tasarımıyla büyük dikkat çeken NX, Türkiye’de 2 farklı motor seçeneği (plug-in hibrit NX 450h+ ve tam hibrit 350h) ile yer alıyor. Her iki model de markanın uzun senedir benzin ve elektrikli motoru kombine eden Premium hibrit araç deneyiminden yararlanılarak oluşturuldu. NX’in en çok tercih edilen versiyonunun ise tam hibrit NX 350h olduğu; dördüncü nesil Lexus olan bu aracın hibrit performansı ve hibrit teknolojisini bünyesinde entegre edip verimliliğini en üst seviyeye çıkardığı belirtildi. Markanın ilk plug-in hibirt modeli olan NX 450h+’ın hibrit sistemi, 4 silindirli 2.5 litrelik hibirt motoru, 40 kW arka elektrik motoru ve 134 kW ön elektrik motoru bulunuyor. Karma tüketimde ortalama 69-76 kilometre elektrikli menzile sahip olan araç, şehir içindeki akışa göre 98 kilometreye kadar yalnız elektrik motoruyla yol alabilme imkanına sahip. 450h+’ın bataryası ise 2,5 saatte doldurulabiliyor. 



Tüm versiyonları için zengin donanım imkanı bulunuyor

NX 350h, tüm modellerde 4x4 sürüş özelliğine sahip. Donanım seçenekleri arasında ise Exclusive, F Sport, Executive, Business Plus ve Business seçenekleri bulunuyor. Ayrıca NX’in plug-in 450h+ modelinin Exclusive, Executive ve F Sport donanım seçenekleri dışarıdan kabloyla şarj edilebilir özelliğe de sahip. Araç, tüm seçeneklerinde zengin donanımlar sunarken aynı zamanda ısıtmalı arka ve ön koltuk, ısıtmalı direksiyon, panoramik cam tavan, kablosuz şarj, ambiyans aydınlatma, 14 inç dokunmatik ekran, elektrikli bagaj kapağı, Mark Levinson ses sistemi, sunroof ve dijital iç dikiz aynası özelliklerini de bünyesinde bulunduruyor. Yenilikçi ve geleceğe yönelik yaklaşımıyla ön plana çıkan NX, Lexus’un “elektronik kapı açma sistemine” sahip olan ilk model olma özelliği barındırıyor. Gelenekleşmiş iç kapı kolu yerine kapı panelinde bulunan düğmeye yumuşak şekilde dokunuş sağlandığında kapı kendiliğinden açılıyor. Japon evlerinin geleneksel “fusuma sürgülü kağıt perdeli oda bölücü kapıları” benzeri olarak üretilen elektronik kapı, otomotiv sektöründe bir ilk olan “Güvenli Çıkış Asistanı” olma özelliğini de beraberinde getiriyor. Yani aracın kapısı, arkadan gelen bisikleti, motosikleti ya da aracı algılayarak kendisini açmıyor. Dış kısımda ise sabit kapı kolunun iç tarafında küçük bir düğme bulunuyor.”

Araç, çarpışma testlerinde 5 yıldız aldı

Euro NCAP çarpışma testlerini 5 yıldız ile geçen NX SUV, standartları aşarak sürücü ve güvenlik yardımcıları alanında pek çok yeniliği otomotiv sektörüne kazandırıyor. Aracın geliştirilmiş “Ön Çarpışma Önleyici Sistemi” hem gece hem de gündüz saatlerinde duvar, ağaç, motosiklet, bisiklet ve hayvan gibi canlı ve cansız varlıkları tanımlayabiliyor. Ayrıca araçta bulunan “Acil Direksiyon Asistanı”, “Şerit Takip Asistanı” ve “Adaptif Hız Sabitleyici” ile birlikte sürüş de daha konforlu ve güvenli hale getiriliyor. Her türlü hava şartına uyabilen NX, her türlü yol şartlarına göre de büyük oranda konfor sağlıyor. İç dikiz aynası ise NX SUV modelinin yenilikçi özelliklerinden biri olarak ön plana çıkıyor.

Yorumlar (0)