Kurdaki düşüş ikinci el araçlara ne zaman yansıyacak?

MASF Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el araç piyasasında da döviz kurunun çakılmasının yansımalarının gözleneceğini kaydederek, "Yansıma birkaç gün içerisinde olmaz. Piyasanın bu kuru kabul etmesi lazım. 7 ila 10 gün sonra fiyatlarda geri çekilme gözlenecektir." dedi.

OTOMOTİV 23.12.2021, 21:33 25.12.2021, 11:03
Kurdaki düşüş ikinci el araçlara ne zaman yansıyacak?

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Erkoç, basın mensuplarına verdiği demeçte, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat' sistemini duyurmasının akabinde döviz kurunda meydana gelen sert düşüşün ikinci el araç piyasası üzerindeki etkisini yorumladı.

Araç fiyatlarının artmasının birçok nedeni olduğunun altını çizen Erkoç, bu nedenlerin başında salgın dolayısıyla üretimdeki yavaşlamadan kaynaklanan arz ve talep dengesi üzerinde oluşan sıkıntıların geldiğini ifade etti.

Erkoç, ülkemizdeki araçların büyük bir bölümünün ithal, küçük bir kısmının ise montajı gerçekleştirilen araçlardan meydana geldiğine işaret ederek, kur arttıkça araçların fiyatlarının, KDV ve ÖTV'sinin de arttığını belirtti. 

"Piyasanın kabullenmesi gerekiyor"

Kurdaki çekilmeyle birlikte sıfır araç markalarının bazılarının fiyat güncellemesine gittiğini kaydeden Erkoç, "İkinci el araç piyasasında da kurun geri çekilmesinin yansımalarını görüyor olacağız, ikinci el araçların fiyatları da geri çekilecektir fakat bunun piyasalara yansıması birkaç gün içerisinde olmaz. Bahse konu fiyat güncellemesi 7 ila 10 günü bulabilir. Çünkü piyasanın döviz kurundaki düşüşü kabullenmesi lazım. 300 bin TL değerindeki bir araçta yaklaşık olarak 25 ila 30 bin TL arası bir indirim görülebilir." yorumunda bulundu.

Erkoç, yurttaşların bayilerde araç bulamaması sebebiyle de fiyatların arttığına vurgu yaparak, piyasalarda dengenin tekrar tesis edileceğini, tam anlamıyla düzelmenin ise 2022 yılında olacağını söyledi.

Dünya çapında meydana gelen çip krizinin çözümünün önümüzdeki senenin ortalarını bulacağını dile getiren Erkoç, piyasaya sıfır kilometre araç girmesiyle de 'fiyatlar üzerinde tam bir gerileme' görüleceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)