Koronavirüs, Avrupa'daki fabrikaları bir bir kapatıyor!

Koronavirüs, Avrupa otomotiv sektörüne de sıçradı. Bir ay önce Çin'de kapanan tesisler ile gündeme gelen otomotiv üreticileri, şimdi ise Avrupa'daki tesislerini kapatmaya hazırlanıyor. ABD'li üretici Ford Avrupa'daki en büyük fabrikası olan Valensiya fabrikasını geçici olarak kapattığını bildirirken, Ford'un Alman rakibi Volkswagen'in de Bratislava tesisinde üretime ara vereceği belirtiliyor. İtalyan-Amerikan ortaklı Fiat Chrysler ise İtalya, Sırbistan ve Polonya fabrikalarını Mart sonuna kadar kapattığını duyurdu.

OTOMOTİV 16.03.2020, 14:38 Hanife
Koronavirüs, Avrupa'daki fabrikaları bir bir kapatıyor!

Çin'den sonra dünyayıda etkisi altına alan koronavirüs salgını, Avrupadaki otomotiv endüstrisindeki üretimide etkiledi.

ABD'li otomotiv üreticisi Ford, salgın nedeniyle İspanya'nın Valensiya kentindeki fabrikasını bir hafta süre ile kapattığını duyurdu.

Söz konusu fabrikada çalışan 3 kişide koronavirüs belirtilerine rastlanması sonucu kapatma kararının alındığı belirtildi.

Şirketten yapılan açıklamada, "Valensiya fabrikamızda çalışan 3 çalışanımızda, son 24 saat yapılan koronavirüs testleri pozitif çıkmıştır. Dolayısı ile, virüsün bulaştığı kişiler ile aynı ortamda bulunan diğer çalışanlarımıza izolasyon protokolü uyguluyoruz" denildi.

Valensiya fabrikası Ford'un ABD dışındaki en büyük üretim tesisi olarak biliniyor. 7 bin kişinin çalıştığı tesiste yılda 400 bin araç üretiliyor. Ford'un İspanya tesisi Mondeo ve Galaxy modellerinin üretimini üstleniyor.

Volkswagen de kapatıyor

Ford'un Alman rakibi Volkswagen (VW) de, fabrika kapatma kararı alan üreticiler arasında bulunuyor.

VW'den yapılan açıklamada, şirketin Bratislava kentindeki fabrikasının kapanacağı açıklandı.

Kapatma kararının ise Slovakya Başbakanı Peter Pellegrinim'in VW fabrikasında potansiyel koronavirüs vakalarının olduğu yönündeki açıklamasının ardından alındığı belirtiliyor.

Slovakya'nın en büyük özel kuruluşu olan Volkswagen'in, Bratislava fabrikasındaki üretime kaç günlük ara vereceği ise henüz açıklanmadı. 

İtalya Mart sonuna kadar ara verdi 

Koronavirüs salgının Avrupa'da en çok vurduğu ülke olan İtalya'da da, otomotiv üretimi sekteye uğramış durumda. Fiat Chrysler'dan (FCA) yapılan açıklamada, şirketin İtalya'daki tüm tesislerinde üretime ara verildiği bildirildi.

FCA'nın İtalya'daki fabrikaları markanın Avrupa üretiminin yüzde 65'ini, küresel üretiminin ise yüzde 18'ini kapsıyor.

Mart ayı boyunca kapalı kalacak FCA fabrikaları arasında İtalya haricinde Sırbistan ve Polonya fabrikaları da bulunurken, FCA'nın Koç Grubu ortaklığında üretim yaptığı Bursa'daki Tofaş fabrikası ise alınan kararın kapsamı dışında tutuluyor.

Yaşanan son gelişmeler, Avrupa'daki diğer otomotiv üreticilerinin de üretime ara vermesine yol açabilir. 

Her ne kadar koronavirüs salgınının sıfır noktası Çin'de Şubat ayında kapanan otomotiv tesisleri sınırlıda olsa kapılarını açmaya başlasa da, 2020'nin küresel otomotiv sektörü açısından en zor yıllardan biri olacağı görülüyor.

Yorumlar (0)