KKTC'nin yerli otomobili GÜNSEL'in test sürüşlerine başlandı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) yerli otomobili GÜNSEL'in ilk test sürüşlerine başlandı.

OTOMOTİV 12.11.2020, 23:14
KKTC'nin yerli otomobili GÜNSEL'in test sürüşlerine başlandı

Yakın Doğu Üniversitesi Ar-Ge ekipleri ile otomotiv mühendisliği bölümü tarafından yıllardır çalışmalar sonucu ortaya çıkan, Şubat 2020'de tanıtımı yapılan KKTC'nin yerli ve elektrikli otomobili GÜNSEL'in ilk modeli B9'un test sürüşlerine geçtiğimiz salı gününden bu yana devam ediliyor.

3 gündür yollarda

Davetliler, GÜNSEL'in Yakın Doğu Üniversitesi kampüsünde GÜNSEL Üretim Tesisleri'nin sürüş platformunda otomobili test ediyor.

Açıklamalarda bulunan Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, GÜNSEL'in KKTC, Türkiye ve Türk dünyasının otomobil sektöründe dünyaya açılan kapısı olacağını belirtti.

İrfan Suat Günsel, "Biz 10 yıldan bu yana GÜNSEL'in üzerinde çalışıyoruz. 160 Türk mühendis ve tasarımcımız, gece-gündüz heyecan ve şevkle GÜNSEL'i üretmek için emek sarf etti. Şu an 3 prototipimiz hazır, oldukça heyecanlıyız." dedi.

GÜNSEL'in şubatta yapılacak olan tanıtımından hemen sonra test sürüşüne başlamak istediklerini ifade eden İrfan Suat Günsel, yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını sebebiyle bunun ileri bir tarihe ertelenmiş olduğunun altını çizdi.

Test sürüşlerine 3 gündür devam ettiklerini kaydeden Günsel, beğenildiğini, bunun da 10 yıllık bütün yorgunluklarını giderdiğini dile getirdi.

"Tamamen Türk ekip tarafından üretildi"

Günsel, "GÜNSEL'in tasarımı, Ar-Ge'si ve mühendisliği tamamen Türklere aittir. GÜNSEL'in birçok parçası tedarikçilerimiz tarafından üretiliyor fakat şase, gövde ve gövde panellerinin hepsi yerli üretimimiz. Otomobil üretmek her parçasını üretmek değildir fakat tasarımına, Ar-Ge'sine ve mühendisliğine sahip olmak önemli bir noktadır. Biz elimizden geldiğince ülkemiz ve Türkiye sanayisinin ürünlerini kullanıyor, maksimum yerlilik oranını korumaya özen gösteriyoruz. Her bir aracın içerisinde en az 40 ülke var derler, GÜNSEL için 350'si Türkiye'den olmak üzere 800 tedarikçi ile birlikte çalıştığımız ancak kendi tasarladığımız bir otomobil." diye konuştu.  

18 Kasım'da İstanbul'da

Pandemi sürecini çalışma anlamında iyi değerlendirdiklerini belirten Günsel, 2021'in son döneminde GÜNSEL'in seri üretimine başlamayı planladıklarını söyledi.

Günsel, test sürüşleri için sarı, kırmızı ve mavi olarak 3 farklı rengi seçtiklerini söyleyerek, kırmızının bayrağı, sarının KKTC toprağını ve mavinin de 'Mavi Vatan'ı simgelediğini vurguladı.

GÜNSEL'in test sürüşleri, 18-21 Kasım'da İstanbul'da düzenlenecek MÜSİAD EXPO 2020 Ticaret Fuarı'nda da gerçekleştirilecek.





 

Yorumlar (0)