Kablo karışıklığına elveda! Volvo'dan elektrikli araçlar için dikkat çeken adım...

Elektrikli araçların tüm dünyada yayılmaya devam ediyor. Türkiye'de de elektrikli araç teknolojilerine ve modellerine ilişkin ciddi adımlar atılırken elektrikli araçların şarj etme prosedürlerine ilişkin belki de geleceğin teknolojik değişimini oluşturabilecek önemli bir adım Volvo tarafından atıldı. Kablosuz şarj etme olanağı veren bu teknolojinin detaylarına ilişkin bilinenleri sizler için derledik.

OTOMOTİV 07.04.2022, 23:16 10.04.2022, 16:35
Kablo karışıklığına elveda! Volvo'dan elektrikli araçlar için dikkat çeken adım...

Elektrikli araçların dünyada ve ülkemizde kullanım sıklığı gittikçe artıyor. Dünyaca ünlü otomobil markaları otomobiller için elektrikli dönüşümü başlatacaklarını duyurmalarının ardından elektrikli araç üzerine kimi tartışmalar da kamuoyunda sıkça yapılmaya başlandı.

Bunlardan en önemlisi elektrikli araçların şarj istasyonları ve şarj olma süresi. Elektrikli araçlar menzil nedeniyle tercih nedeni ya da tercih edilmeme nedeni olabiliyor. Her ne kadar dünyaca ünlü markalar tarafından üretilmiş olsalar bile kullanıcılar için şüphesiz fosil yakıtlı araçların hala tercih ediliyor olma nedeni çok kolay bir şekilde ulaşılabiliyor olması, altyapısının bir hayli iyi olması (akaryakıt istasyonları) gibi nedenler…

Elektrikli araçlara ilişkin ise dünyada Amerika Birleşik Devletleri bu konuda ciddi bir ilerleme kaydetti. Elon Musk’ın kurucusu olduğu Tesla firması ve onun elektrikli otonom araçlarının sıklığının artmasıyla birlikte ülkenin eyaletlerinde neredeyse Türkiye’deki akaryakıt istasyonu sıklığı kadar şarj istasyonları görülmeye başlandı. Birçok Avrupa ülkesinde de elektrikli dönüşüm için şarj istasyonlarının sayısı gitgide arttırılırken ülkemizde bu konuya ilişkin çalışmalar tam anlamıyla tamamlanmış değil. Nitekim var olan şarj istasyonlarının büyük bir çoğunluğu batı illerinde ve ege ile Marmara ve İç Anadolu’nun kimi bölgelerinde bulunurken bu istasyonların süper hızlı şarj özelliklerini de kimi zaman karşılamadığı görülebiliyor. Sitelerde, kalabalık yerleşim yerlerinde, AVM’lerde yavaş yavaş şarj istasyonlarını görmeye daha sık başladık. Gelecek zamanda da bu elektrikli dönüşüme ilişkin adımlar atılmaya devam edecek. Gelen açıklamalar en azından bu yönde.

Elektrikli araçların şarj problemi halihazırda (yeterli şarj istasyonu bulunsa dahi) en kaydadeğer güçlük olarak karşımıza çıkarken konuya ilişkin en azından şarj adımlarını kolaylaştıracak kimi gelişmeler de yaşanmıyor değil.

Kablosuz şarj üzerine çalışmalar sürüyor

Elektrikli araç denince şüphesiz çevre dostu olması, fosil yakıtlardan uzak olması, sessiz olması, motor bölümünün kimi araçlarda bir motor bölmesi yer almadığı için bagaj olarak kullanılabilmesi, yani depolama alanı olması avantajı (Tesla’nın modellerinde rahatlıkla görülebiliyor) müşterileri çekiyor. Tasarım olarak da hayli estetik olan elektrikli araçlar için firmaların kablosuz şarj üzerine çalışmaları da başladı.

İsveç’ten kablosuz şarj istasyonu planı

Konuya ilişkin son gelen bilgilere göre İsveç kablosuz şarj istasyonları için 3 senelik bir çalışmaya başladı. Ülkedeki önde gelen bir taksi firması tarafından Göteborg kentinin genelinde yer alan istasyonlarda kablosuz şarj olacak elektrikli küçük bir Volvo XC40 taksi filosunun kullanılacağı duyuruldu.

Bu ufak ama önemli gelişme diğer otomobil üreticilerinin radarına girdiğinde geleceği şekillendiren önemli bir adım olabilir. Volvo kanadında da bu gelişmelerin öncülüğünü yapan teknolojilerin ismi çoktan duyulmaya başladı bile. İsveçli firma kablosuz şarj sistemlerinin daha da sorunsuz bir şekilde çalıştığını kaydederken şarj etme prosedürleri ve kablo karışıklığının da böylece önüne geçilebildiğini ifade ediyor.

Yalnızca Volvo da değil. Nissan, BMW ve Renault da kablosuz şarj sistemlerine ilişkin çalışmalarına devam ediyor. Henüz çok başlangıçta olan bu sistemler için gelecek zamanda projelerin tam olarak netleşeceğini söylemek mümkün olacaktır.

Yorumlar (0)