İşte son dönemin en iddialı elektrikli pickup modelleri

Son yıllarda büyük bir ivme kazanan elektrikli otomotivleri yeni büyük araç modellerinin de denenmeye başlandı. Elon Musk’ın tanıtımını yaptığı Tesla’nın Cybertuck modeliyle hızlandırdığı elektrikli Pickup modelleri son yıllarda kazandığı birçok isimle dünyanın dikkatini çekti. İşte son dönemin en iddialı elektrikli pickup modelleri...

OTOMOTİV 29.04.2020, 21:33 30.04.2020, 19:19 Hanife
İşte son dönemin en iddialı elektrikli pickup modelleri

Son yıllarda büyük bir ivme kazanan elektrikli otomotiv teknolojisi büyük araç modellerinin de önünü açmış oldu. 

Elektrikli araç teknolojisin de en büyük devrimi ise  pickup sınıfında yaşandı diyebiliriz. 

İşte son dönemin en iddialı elektrikli pickup modelleri...

TESLA

Elektrikli otomobil denilince ilk akla gelen firma olan Tesla pickup sınıfında da adından en çok söz ettiren model tabiki Tesla'nın Cybertruck modeli. 

Tesla’nın CEO’su Elon Musk daha önce üretme sözü verdiği elektrikli pickup modelinin ilk tanıtımını geçtiğimiz yılsonu yaptı. Fütüristik tasarıma sahip olan Cybertruck zırhlı bir araca benziyor.

Elon Musk aracın seri üretimi için 2021 yılının sonlarını işaret etti. 40 bin dolar başlangıç fiyatına sahip olacak araç üç farklı versiyonla piyasaya sunulacak.

40 bin dolarlık tek motorlu başlangıç paketi 400 km'lik menzile sahip. 

İki motorlu ve dört çeker sistemiyle 500 km'ye yakın menzil sunan ikinci paket 50 bin dolarlık fiyat etiketiyle alınabilecek. 



Maksimum 800 kilometre menzilli 3 motorlu ve dört çekerli versiyonun ise fiyatının 70 bin dolar olacağı belirtildi. Bu versiyonun 0'dan 100 km'ye hızlanması ise sadece 2.9 saniye. 



Tesla bütün pickup modellerine otonom sürüş paketini de isteğe bağlı olarak ekleyecek. Otonom sürüş isteyenler 7 bin dolar daha ödemek zorunda kalacak.

RİVİAN R1T

Amerikalı yeni bir firma olan Rivian, 2018 yılında Los Angeles Otomobil fuarında ilk gösterimini yaptı R1T adlı elektrikli pick-up modelinin. Rivian firması 2020 yılı içinde piyasaya çıkması beklenen modelinin çıkış tarihini,  koronavirüs salgını nedeniyle 2021 yılına erteledi.

Ön bölümü de yer alan LED farlar, şarj sırasında batarya dolunumu simgeleyen yeşil renge dönüşüyor.



Dört adet elektrik motoru bulunan R1T toplamda 14.000 Nm‘lik teorik bir torkla sahip. Bu da tekerlek başına 3.500 Nm anlamına geliyor.

105 kWh, 135 kWh ve 180 kWh olmak üzere üç farklı batarya paketiyle satın alınabilecek olan pickup, bataryasına göre 370 kilometre ile 645 kilometre aralığında bir menzil vadediyor.

Hızlı şarj teknolojisi kullanan model 30 dakikalık bir şarjla 320 kilometre gidebilecek.

Aracın en dikkat çeken özelliklerinden biri ise ‘Tank turn’. Bu özellik adındanda anlaşılacağı gibi aracın tank gibi olduğu yerde 360 derece dönebilmesini sağlıyor.


BOLLİNGER B2

Listede tasarımıyla en dikkat çeken modellerden biri Bollinger B2. 



Modelde bulunan iki elektrik motor, 614 beygir güç ve 905 Nm tork değerleri sunuyor.

Maksimum hızı 160 km/s olarak belirlenen B2’nin 0’dan 100′e hızlanması ise 4,5 saniye sürüyor.

NİKOLA BADGER

Nikola adlı elektrikli otomobil üreticisi ilk pickup modeli olan Badger’i tanıttı.



Konsept bir model olan Badger’ın, elektrik bataryası sayesinde 480 kilometre menzil sunarken tek bir buton ile devreye sokulabilen hidrojen yakıt hücreleriyle bu menzil 960 kilometreye ulaşıyor.

Aracın 0-100 km/s hızlanma değeri ise sadece 2.9 saniye.



Modelin resmi tanıtmının Eylül 2020’de yapılacağı belirtiliyor.



Badger için versiyonlara göre değişmekle birlikte 60.000 dolardan başlayıp 90.000 dolara kadar uzanan bir fiyat aralığı belirlenmiş durumda.



NEURON T/ONE

Amerika merkezli bir girişimin ürünü olan T-One tasarımıyla daha piyasaya çıkmadan adından söz ettiren modellerden biri.



Model hakkında henüz rakamsal veriler açıklanmadı.



Modelin “T” kısmında bulunduğu sınıfı (Truck) temsil ettiğini açıklayan Neuron, “One” ile de birçok amaca hizmet edebilecek tek bir araç niteliğine vurgu yapıldığını ifade ediyor.

ATLİS

Atlis Motor Vehicle adlı firma, XT adındaki elektrikli pickup modelini tanıttı. Atlis XT’nin en büyük batarya paketiyle 800 km gibi çok iyi bir menzile sahip olduğu belirtiliyor. 



2 metrelik standart bir kasa yerine 2.5 metrelik uzun bir kasa ile de alınabilen XT’nin 30.5 cm’lik yerden yüksekliği, aracın özel off-road versiyonu seçilirse 38 cm’e yükseliyor.



En ufak batarya seçeneği ile Atlis XT, 480 km’lik bir menzile sahip. Diğer batarya seçeneklerinde 640 km ve 800 km’lik menzil değerleri vadediyor. Aracın şarj süresinin de sadece 15 dakika süreceği gibi iddialı açıklamalar da var.



4 tekerleğinde de ayrı birer elektrik motoru olması sonucunda arazi başarısı çok iyi olduğu gibi, 0-100 km/s hızlanmayı da 5 saniye gibi bir sürede başarıyor.

LORDSTOWN ENDURANCE

General Motors’un destek verdiği Lordstown firması, bu alandaki ilk temsilcisi olan Endurance'ı piyasaya çıkmayı hedefliyor. Baz versiyonunda en az 320 kilometre yol kat edebilecek olan model, dört tekerleğine konumlandırılan toplamda dört elektrik motoruyla 600 beygirlik bir güç vadediyor.


Modelin giriş seviyesinde vergiler dahil 52.500 dolar gibi bir fiyatla alıcı bulacağı belirtiliyor.



Standart prizler üzerinden 10 saatte şarj olabilen model, hızlı şarj teknolojisiyle bu süreyi 1,5 saate indiriyor.


JMC Tiger EV

Listede tek Çinli olan Tiger EV, iki ve dört tekerlekten çekiş olmak üzere versiyonlara ayrılarak satışa sunulacak. Model 165 beygir güç 335 kilometreye varan menzil sunuyor.
 

Yorumlar (0)