İşte karşınızda yeni nesil kamyonet: Tesla Cybertruck

Tesla, dünyanın ilk elektrikli kamyonetini kamuoyuna tanıttı.

OTOMOTİV 22.11.2019, 10:41 22.11.2019, 17:06
İşte karşınızda yeni nesil kamyonet: Tesla Cybertruck

Tesla, Amerika'daki kamyonet piyasasını da göz önünde bulundurarak Los Angeles'taki bir lansman etkinliğinde dünyanın ilk elektrikli kamyonetini izleyicilerle buluşturdu. Tesla CEO'su Elon Musk'ın sunumunu gerçekleştirdiği etkinlikte kamyonetin fütüristik görüntüsü göz doldurdu. Cybertruck olarak adlandırılan kamyonet ilginç tasarım ve donanım özellikleriyle dikkat çekti. Zırhlı bir yapıya sahip olan Cybertruck 39.900 dolardan satışa sunulacak ve 2021 yılının sonlarında yollarda olacak.

"3 araçtan biri kamyonet"

“Şimdi sürdürülebilir enerjiye ihtiyacımız var. Kamyonetimiz yoksa bunu çözemeyiz. Amerika'daki en çok satılan 3 araçtan biri kamyonet. Sürdürülebilir enerjiyi çözmek için bir kamyonetimiz olmalı." diyen Tesla CEO'su Elon Musk, daha önce yeni kamyonetin rakipleriyle neredeyse eş yükleme kapasitesine ve çekme gücüne sahip olacağını söylemiş ve aracın performans dinamikleri bakımından da Porsche'nin 911 modeli ile yarışacağını ifade etmişti.

Cam testi başarısız

Elon Musk tanıtım esnasında aracın camlarının da en az gövdesi kadar güçlendirilmiş ve dayanıklı bir yapıya sahip olduğunu söyledi. Bunu kanıtlamak için yapılan bir testte bir Tesla çalışanı elindeki demir bilyeyi aracın camına fırlattı ve cam kırılmasa da ciddi anlamda hasar gördü. Büyük şaşkınlığa uğrayan Musk ve çalışanlar testin başarısız olduğunu ve camın kırılmaması gerektiğini kaydetti.

Tesla'nın, üretime 2021'in sonlarında başlaması bekleniyor. Musk daha önce bir tweet atarak aracın tasarımının kısmen 1970'lerdeki James Bond filmi "Beni Seven Casus"taki denizaltı olarak kullanılan Lotus Esprit modeli spor arabadan etkilendiğini dile getirmişti.

Cybertruck 2.9 saniyede saatte 100 km hıza çıkabiliyor. 3 farklı batarya opsiyonuyla çıkacak araç 400, 480 ve 800 kilometre menzil seçeneklerine sahip olabiliyor. Şu an var olan 14 bini aşkın "supercharger" adı verilen hızlı şarj istasyonlarında şarj desteği olacak kamyonetin 250 kilowatt şarjı destekleyeceği ifade ediliyor.

Otopilot seçeneği ile piyasaya çıkacak olan Cybertruck, tamamen otonom sürüş özelliğine ve kendi kendini park edebilme kabiliyetine sahip olacak.

3 farklı seçenek

400 kilometre menzile sahip olacak Cybertruck modeli yaklaşık 6.5 saniyede saatte 100 kilometre hıza çıkabilecek. Yükleme kapasitesi 1.5 ton olacak araç, 3.4 tonluk ağırlık çekebilecek ve başlangıç fiyatı 39.900 dolar olacak.

480 kilometre menzile sahip olacak Cybertruck modeli de yaklaşık 4.5 saniyede saatte 100 kilometre hıza çıkabilecek. 1.5 tonluk yükleme kapasitesi olacak araç, yaklaşık 4.5 tonluk ağırlık çekebilecek ve başlangıç fiyatı 49.900 dolar olacak.

Cybertruck'ın en güçlü modeli ise 800 kilometre menzile sahip olacak ve 2.9 saniyede saatte 100 kilometre hıza çıkabilecek. Araç, 1.5 tonluk yükleme kapasitesine ve yaklaşık 6.4 tonluk ağırlık çekebilecek güce sahip olacak. Bu modelin başlangıç fiyatı ise 69.900 dolar olacak.

Pazarda sesini duyurabilecek mi? 

Tesla'nın daha önce ürettiği Model 3 adını verdiği sedan araç, dünyanın en çok satan elektrikli otomobili olma özelliği gösteriyor. Tesla Cybertruck modeliyle, kamyonet pazarına hükmeden Ford, General Motors ve Fiat Chrysler'a karşı ne kadar başarılı olur bilinmez ama kendini fazlasıyla kanıtlamış bir marka. Bu esnada Ford ve General Motors'un da Ford Mustang Mach E elektrikli SUV modelinin Tesla'ya karşı yapılmış bir pazar hamlesi olduğunu hatırlamak gerekiyor.

Yorumlar (0)