İşte en güvenli 10 otomobil

Euro NCAP'e (European New Car Assessment Programme) göre 2019 yılındaki Avrupa pazarında yer alan araçların güvenlik sıralamaları belli oldu. Tesla'dan BMW'ye, Mercedes-Benz'den Mazda'ya birçok farklı markanın modelleri kendine yer buldu. Biz de sizler için ilk 10'a giren en güvenli otomobilleri derledik. Emniyet kemerlerimizi bağladıysak buyurun başlayalım.

OTOMOTİV 17.12.2019, 17:17 18.12.2019, 10:16
İşte en güvenli 10 otomobil

Mazda CX-30

Mazda'nın CX-30 modeli kompakt crossover sınıfında adını duyurmuş bir isim. Sportif şıklığı ile göz dolduran CX-30 listeye 10'uncu sıradan giriş yapsa da Yetişkin Yolcu Güvenliği'nden yüzde 99'luk bir rekor kırarak oldukça iddialı olduğunu gösteriyor.

CX-30, Çocuk Yolcu'dan yüzde 86, Yaya Güvenliği'nden yüzde 80 ve Güvenlik Yardımcısı'ndan yüzde 77 alarak dikkat çekmeyi başarıyor.

Skoda Scala

Volkswagen'in lider Golf modeline rakip Skoda Scala, Euro NCAP testlerini başarıyla sona erdirerek adından söz ettirmeye devam edecek gibi gözüküyor. Scala genel sıralamada 9'uncu olarak karşımıza çıkıyor.

Kompakt hatchback pazara hızlı bir giriş yapan Scala, Yetişkin Yolcu Güvenliği'nden yüzde 97, Çocuk Yolcu'dan yüzde 87, Yaya Güvenliği'nden yüzde 81 (Zarar görebilecek yol kullanıcıları), Güvenlik Yardımcısı'ndan ise donanım olarak yetersiz seviyede kaldığı için yüzde 76'da kalıyor.

Mazda 3


İlk 10'daki ikinci Mazda olarak karşımıza çıkan Mazda 3, global anlamda oldukça sevilen bir model. 2013'ten günümüze uzanan BM adı verilen kasa değişiminden sonra adından sıkça söz ettiren araç Yetişkin Yolcu Güvenliği'nden yüzde 98, Çocuk Yolcu'dan yüzde 87, Güvenlik Yardımcısı'ndan yüzde 77 ve Yaya Güvenliği'nden yüzde 81'lik bir performans gösteriyor.

Volkswagen T-Cross


Volkswagen markasının listedeki tek temsilcisi T-Cross listede 7'nci sırada kendine yer buluyor. Güvenlik Yardımcısı'ndan oldukça iyi bir performans sergileyen T-Cross daha heybetli görüntüsüne rağmen Skoda'nın Scala modeliyle oldukça benzeşiyor.

Yetişkin Yolcu Güvenliği ve Yaya Güvenliği'nden tıpkı Scala gibi sırasıyla yüzde 87 ve 81'lik skor alan T-Cross, Çocuk Yolcu'dan yüzde 86 ve Güvenlik Yardımcısı'ndan ise yüzde 80'lik performansıyla göz dolduruyor. 

Tesla Model X


Otomobil endüstrisinde ciddi bir devrim yaratma amacında olan Elon Musk'ın markası Tesla'nın 2 aracıyla yer aldığı listenin 6'ncı sırasında Model X ile karşılaşıyoruz. Yeni bir araç olmamasına rağmen ufak tefek güncellemeler ile teste yeniden katılan Model X, yine güçlü bir performans sergileyerek adından söz ettirmeye devam edeceğe benziyor.

Yetişkin Yolcu Güvenliği'nden yüzde 98, Çocuk Yolcu'dan yüzde 81, Güvenlik Yardımcısı'ndan yüzde 94 alan araç dikkat çekmeyi başarırken Yaya Güvenliği'nden yüzde 72 alarak bu alanda listenin en başarısızı olarak karşımıza çıkıyor.

Subaru Forester


Listedeki bir diğer Japon otomobil üreticisi olan Subaru, yine göz dolduran bir performans sergiliyor. Yetişkin Yolcu Güvenliği'nden yüzde 97'yi yakalayan Subaru Forester, Çocuk Yolcu Güvenliği'ne de oldukça önem veriyor ve bu alanda listenin 1'inci sırasında yer alan isimle yüzde 91'lik performans göstererek 5'inci sıraya yerleşiyor. 1997 yılından bu yana gelişerek değişen Forester, Yaya Güvenliği'nden yüzde 80 alırken Güvenlik Yardımcısı'ndan ise 78 puanı yakalıyor.

BMW 3 Serisi


İlk 10'da iki modeliyle yer alan bir diğer marka olan BMW, G20 olarak adlandırılan yepyeni 3 serisi ile kendine 4'üncü sırada yer buluyor. Gelişen konfor ekipmanlarının yanı sıra teknoloji alanında da ciddi aşama kaydeden Alman devi ciddi bir başarı yakalıyor. 

Yetişkin Yolcu Güvenliği'nden yüzde 97, Çocuk Yolcu'dan yüzde 87, Yaya Güvenliği'nden yüzde 87 alan 3 Serisi, standart donanım paketinde Güvenlik Yardımcısı'ndan ortalama bir değer yakalayarak yüzde 76'lık bir performans gösteriyor.

Tesla Model 3


Model X'ten daha üst sıralara tırmanan diğer Tesla modeli ise Model 3. Kardeşine 3 sıra fark atarak 3'üncü sıraya yerleşen Model 3, birçoklarının oyuncak araba gibi görüyor olmasına rağmen oldukça güçlü bir performans gösteriyor.

Model 3, Yetişkin Yolcu Güvenliği'nden yüzde 96 ve Güvenlik Yardımcısı'ndan yüzde 94 alırken, Çocuk Yolcu'dan yüzde 86, Yaya Güvenliği'nden ise 74 puanın sahibi oluyor.

BMW Z4


İkinci sırada karşımıza çıkan otomobil ise listenin tek roadster modeli olan BMW Z4. Çarpıcı iç ve dış detaylara sahip Z4, Yetişkin Güvenliğinde sadece Mazda'nın iki modeline ve Tesla Model X’e geçilerek yakaladığı %97’lik skorla dikkat çekmeyi başarıyor.

Çocuk Yolcu Güvenliği için yüzde 87, Güvenlik ekipmanları için yüzde 76'yı tutturan spor otomobil, Yaya Güvenliği'nden yüzde 91'lik bir performans göstererek listenin en tepesindeki isimle aynı başarıyı yakalıyor.

Mercedes-Benz CLA


Listenin başını ise bir diğer Alman devi Mercedes-Benz çekiyor. Markanın 2019 yılının Ocak ayında tanıttığı yeni nesil CLA, tüm senenin en güvenli otomobili oldu. Coupe tarzında bir otomobil olan CLA, Tesla Model 3 ile aynı oranı yakalayıp 96 puan alarak listenin en düşük Yetişkin Yolcu Güvenliği performansını göstermiş olsa da, arka koltuktaki minik dostlar ile Yaya Güvenliği hususlarında yüzde 91 ve Güvenlik Yardımcısı'ndan yüzde 75'lik bir oran tutturuyor. Böylece CLA, Euro NCAP sonuçlarına göre 2019 senesinin en güvenli aracı seçiliyor.

Yorumlar (0)