İlk kez Soylu ile görüldü! Garajdan çıkıyor...

BMC'nin zırhlı pikabı göreve hazır... İç güvenlik personelinin tüm ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirilen ve sınıfında Türkiye için ilk olan zırhlı pikap Tulga, lansman sonrası geçen sürede güvenlik güçlerinin talepleri doğrultusunda daha da geliştirildi. Pikabın performansı yukarı çekildi, yeni donanımlar eklendi, nihai tasarımıyla seri üretime hazır hale getirildi.

OTOMOTİV 22.05.2020, 09:59
İlk kez Soylu ile görüldü! Garajdan çıkıyor...

Türkiye'nin en büyük ticari ve askerî araç üreticilerinden BMC, Türkiye için sınıfında ilk olan zırhlı pikap aracı Tulga'yı talepler doğrultusunda geliştirerek seri üretime hazır hale getirdi.

İlk kez Süleyman Soylu ile görülmüştü

Anadolu Ajansı muhabirinin aldığı bilgilere göre, güvenlik güçlerinin kullandığı araçlara yerli ve milli çözümler geliştirmek için çalışmalar yürüten BMC, iç güvenlik personelinin ihtiyaçlarını not alarak zırhlı pikap üretti.

Araç ilk kez İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Eylül 2019'da BMC'nin İzmir'deki fabrikasını ziyaretinde ortaya çıkmıştı.

Erdoğan asfaltın tozunu attırmıştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçen yıl gerçekleştirilen TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde (TEKNOFEST İstanbul) ilk kez sergilenen aracı kullanmıştı.

Araca, Erdoğan'ın da onayıyla miğfer anlamına gelen Tulga ismi verildi.

Talepler dinlenip sürekli eklendi

Araç, lansman gününden bugüne kadar geçen sürede güvenlik güçlerinin talepleri doğrultusunda tek tek notlar alınarak pek çok açıdan geliştirildi.

Performansı daha da yukarı taşınan, yeni donanımlar eklenen zırhlı pikap araç, nihai tasarımıyla seri üretime hazır duruma getirildi.

Araç son hali ve kamuflajlı boyamasıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, İçişleri Bakanlığı bakan yardımcıları ve emniyet görevlilerine sunuldu.

Farklı görevleri yapabilecek

İlk olarak kahraman güvenlik güçleri için zırhlı pikap aracı olarak tasarlanan ve yaklaşık 2,5 yıllık bir çalışmayla bugün son haline getirilen zırhlı aracın, toplamda 7 versiyonunun olması düşünülüyor.

6 ton ağırlığında

Yaklaşık 6 ton ağırlığındaki aracın 5 personel taşıma kapasitesi bulunuyor. Farklı görevleri ifa edebilecek zırhlı araç, mevcut ağırlığının daha üzerinde ağırlık taşıma gücüne sahip olarak üretilerek kasasına konuşlandırılacak sistemlerle silahlandırılabilecek.

Mayına karşı duyarlı

Yüksek balistik koruma seviyesine sahip zırhlı araç, -mazallah- mayına karşı duyarlı, 3 kilogram TNT'ye dayanıklı şekilde sahaya çıkacak. Aracın direksiyonuna ilk olarak İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşların personelinin geçmesi bekleniyor.

Aracın aynı zamanda özellikle Orta Doğu'da kullanılan bu tipteki araçlar için önemli bir alternatif olacağı düşünülüyor.

2 yıl sorunsuz gidecek

Sonradan zırhlandırılan araçlarda kısa sürede bakım ihtiyacı doğuyor ya da arızalar ortaya çıkıyordu. Doğrudan zırhlı olarak tasarlandığı için Tulga'nın en az 2 yıl sahada sorunsuz şekilde görev yapabileceği değerlendiriliyor.

Yorumlar (0)