İkinci elde satıcı alıcı bekliyor, alıcılar ise bakmakla yetiniyor

İkinci el araç pazarında araç sahipleri yüksek fiyatlar koydukça alıcıların araba alma fiyatları ekonomik olarak daha da zorlaşıyor.

OTOMOTİV 02.12.2020, 11:58 03.12.2020, 12:55
İkinci elde satıcı alıcı bekliyor, alıcılar ise bakmakla yetiniyor

Koronavirüs sebebiyle otomobil pazarı eski günlerine dönmekte bir hayli zorluk çekiyor. İkinci el araç fiyatlarının da düşmesini bekleyenler her geçen gün biraz daha hayal kırıklığına uğruyor.

Fiyatların hem ekonomik göstergeler nedeniyle hem de koronavirüs pandemisinden dolayı yükselmesi pazarda ciddi bir durgunluğa sebep oluyor. Yüksek fiyatları gören çoğu kişi ise hayallerini erteleyip evine boş dönüyor.

Eskişehir'de her pazar kurulan ikinci el araç pazarında araç sahipleri tarafından yüksek fiyat istenirken, alıcılar taarfından ise ikinci el araç piyasasının en yüksek seviyelere ulaştığı şu günlerde araç almaktan kaçınılıyor.

"Bir satıcı fiyat yükseltince öteki satıcı da fiyat yükseltiyor"

Araç pazarında aracını satmak için gelen Cumali Ülgün adındaki bir vatandaş, fyiatların yüksek olmasını pandemi ve araç satıcılarına bağladı.

Araç satıcısı olan Gökhan Söğütoğlu ise kişilerin kendi araçlarının daha çok ettiği düşüncesiyle bir kısır döngüye girdiklerini ve bundan dolayı fiyatların yükseldiğini kaydetti. Söğütoğlu, "Pazarı dolaştım. Geçtiğimiz seneye göre fiyatlar yüksek. İnsanlar sürekli bakıyor, fiyatlar yükseldiği için kendi araçlarının fiyatlarını da yükseltiyorlar."

"Fiyatlar normal olursa hepsi satılır"

"Örneğin burada bir satıcı fiyatı 30 bin TL olarak yazarsa başka bir satıcı bu fiyatı görüyor ve benimkisi daha da çok eder deyip daha fazla fiyat koyuyor. Bu döngü böylece sürüyor ve fiyatlar arttıkça artıyor. Satılmayacak bir araç yok eğer normal fiyatlar yazılırsa bütün araçların talibi var." dedi.

Başka bir satıcı Serdar Açıkel de herkesin yüksek fiyatlar koyduğunu ve bu durumu değiştirebilmek adına aracına ederinin daha altında bir fiyat yazdığını ifade etti. Açıkel, "32 bin 500 TL'lik fiyat koydum, diğerlerine bakarak. Bence daha uygun bir fiyat bu. Gezip dolaştık pazarı ve çok uçuk fiyatlarla karşılaştık. Satıcılar çok eski araçlara dahi 35-40 bin TL'lik fiyat etiketi koymuşlar.

Fenni muayenesine, yürüyenine, şanzımanına bakıp da bu fiyatı yazdım. Bu fiyatı hak ediyor bence daha az bile dedik bence aracın fiyatına." şeklinde konuştu.

İkinci elin hedefi 8 milyon

Öte yandan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç da salgından dolayı ekonomide çeşitli zorlukların yaşandığını ama buna rağmen ikinci el araç piyasasında sene boyunca talebin arttığını söyleyerek, ikinci el araç sektöründe sene sonuna dek 8 milyonun üstünde aracın satışının gerçekleştirilmesini beklediklerini kaydetmişti.

Yorumlar (0)