İkinci el otomobiller elde kaldı

Fiyatlarda fahiş bir artışın yaşandığı ikinci el otomobiller, artık alıcı bulamıyor. Normalde bir haftada satılan araçlar 5 aydır galerilerde bekliyor. İkinci el araç satıcıları, lüks araçlardaki satışların da artık durma noktasına geldiğini ifade etti.

OTOMOTİV 20.09.2021, 17:17
İkinci el otomobiller elde kaldı

ÖTV matrah düzenlemesinden sonra ikinci el otomobil fiyatlarında beklenen seviyede düşüş gerçekleşmedi. 

“İkinci el otomobiller satılmıyor”

Normal şartlarda araçların, 5 gün içinde satıldığını ancak son dönemlerde ikinci el araçların 7 aydır satılmayı beklediğini ifade eden ikinci el otomobil satıcısı Nihat Garip, “Fiyatların düşmesini beklemiyoruz. Eskiden 5 günde sattığımız ikinci el otomobilleri bugünlerde 7 aydır satmaya çalışıyoruz. Araçlar artık elimizde kalıyor” şeklinde konuştu.

7 aydır otomobillerin garajda satılmayı beklediğini belirten Garip, “Bir aracı eskiden 5 ile 10 gün arasında satmayı hedefleyerek alıyorduk. Ki bu araçlar da 10 günün üstünde elimizde kaldığında bu bizi rahatsız ediyordu. Ancak şu anda 5-6 aydır satılmayı bekleyen otomobillerimiz var. Satışlar beklentinin altında. Kötü de diyemeyiz iyi de diyemeyiz, yani belli bir miktarda satış yapabiliyoruz. İkinci el araç fiyatlarında beklenen düşüş yaşanmadı. Hareketlilik ve canlılık yok, beklenenin çok altında. İnsanlar 100-150 bin TL sınırındaki araçlara ilgi gösteriyor. Zaten çok lüks araç satışları durma aşamasında” sözlerini kullandı. 

“Fiyatların biraz daha yükselmesini bekliyoruz”

Piyasada araç eksikliğinin bulunduğunu söyleyen Garip, sözlerini şöyle tamamladı: 

“Türkiye kalabalık bir ülke ama bu dönemde insanlar araç ihtiyaçlarını gideremediler. İndirimden önce insanlar, yatırım için aldığı otomobilleri indirimin ardından uyguna satmak istemiyorlar. Bu da ikinci el araç fiyatlarının düşmemesine sebep oluyor. Matrah düzenlemesinden evvel 200 bin TL verip aldığı bir otomobili şu an zararına 170 bin TL ye satmayı düşünmüyorlar. En kötü aldıkları fiyata vermek istiyorlar. Bu olay yaşanınca otomobiller elimizde kalıyor ve fiyat düşüşü de yaşanmıyor. Aksine araç fiyatlarının daha da artacağını öngörüyoruz. Piyasada otomobil stok problemi var. Şu an galericiler de istedikleri fiyata otomobilleri alıp satamıyorlar. Tedarikte sorun olduğu için de fiyatlarda düşüş yaşanmıyor Şu anki mevcut şartlarda fiyatlarda bir düşüş beklemiyoruz. Tam aksine  daha da yükselecek gibi duruyor. Çip krizi şu an devam ediyor. Sıfır araçlarda da bir sorun var. Bu, ister istemez ikinci el araçlara da yansıyor. Önümüzdeki dönemde fiyatların, biraz daha yükseleceğini düşünüyoruz.”

Yorumlar (0)