İkinci el otomobilde kapora tokatçılığına dikkat

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen dolandırıcılık yöntemlerinden biri olan kapora dolandırıcılığı, yurttaşları mağdur ediyor. Uzmanlar, yurttaşları kapora dolandırıcılığına karşı uyarıyor.

OTOMOTİV 02.08.2022, 19:24
İkinci el otomobilde kapora tokatçılığına dikkat

Dolandırıcılar, ilan sitelerinde sahte ilanları düşük fiyatlarla yayımlıyor. Bahse konu ilanlarda da çoğunlukla başka otomobillere ait bilgiler ve görseller kullanılıyor. Alıcılar ise sahte ilandaki numarayı arıyor ve araca ilişkin bilgi ediniyor. Bu esnada dolandırıcılar, başka kişilerin de araçla ilgilendiğini ifade ediyor bir miktar kapora gönderilmesi karşılığında ilanı siteden kaldırabileceğini belirtiyor. Kapora hesabına yatan dolandırıcı ortadan kaybolurken, dolandırıldığının farkına varan yurttaş ise soluğu savcılıkta alıyor.

"Telefonları sürekli meşgul çalıyor"

Bahse konu dolandırıcılığın çok yaygın bir yöntem olduğunu dile getiren oto ekspertiz uzmanı Mübin Keleş, "Fiyatı düşük belirledikleri için çok sayıda kişi aynı anda satıcıyı arıyor ve kapora gönderiyor. Bu tarz kişilerin telefonu sürekli olarak meşgul çalıyor. İstediği rakama ulaştıktan sonra da ilanı siliyor." dedi. 

İşletmesinde yaşanan bir olayı anlattı

İşletmesinde yaşanan bir olayı aktaran Keleş, "İlan Düzce'de gözüküyor fakat dolandırıcı aslında Düzce'de değil. 'Ekspertiz şirketinde görüşelim, ardından notere gidelim.' diyerekten aralarında anlaşmışlar. Dolandırıcı para istemiş, alıcı da göndermiş. Alıcı bizim işletmemize geldi ve araç getirileceğini söyledi. İşte tam bir hayal kırıklığı..." diye konuştu. 

"Çok dikkat edilmesi gerekiyor"

Kapora dolandırıcılarının hemen her yolu denediğini kaydeden Keleş, "Satıcının telefonu çok sık meşgul çalıyorsa, hemen kapora muhabbetine girmişse, ekspertize gelme olaylarına girmişse yurttaşların çok dikkat etmesi gerekiyor. Sosyal yazışma mecrasını ne kadar süredir kullandığını kontrol edebilirler. Profil resimlerine aile fotoğrafları koyuyorlar, güvenilir olduklarını göstermeye çalışıyorlar. Çok hızlı bir şekilde paraları topluyorlar ve ortadan hemen kayboluyorlar." sözlerini sarf etti.

Yorumlar (0)