İkinci el otomobil piyasasında sert fren

Döviz kurundaki sert düşüş ile birlikte sıfır araç fiyatları da düştü. Otomobil fiyatlarının düşmesi, ikinci el otomobillere de yansıdı. Ancak fiyatların düşmesine karşın otomobil pazarları bomboş kaldı. Satıcılar fiyatlarda görülen sert değişimlerin bu durumun sebebi olduğunu ifade ediyor.

OTOMOTİV 30.12.2021, 18:28
İkinci el otomobil piyasasında sert fren

Salgın sürecinde uzun bir dönem artış trendinde olan araç fiyatları, döviz kurundaki düşüş ile birlikte gerilemeye başladı. Dövizdeki gerileme ile ilk etapta sıfır kilometre araçlarda yaklaşık olarak yüzde 10’luk bir indirim görüldü. Sıfır kilometre araç fiyatlarındaki gerileme, ikinci el araç piyasasında da fiyatların düşmesine sebep oldu. Otomobil fiyatlarındaki değişiklikler neticesinde yurttaşlar araç satın almadan beklemeyi tercih ederken, otomobil pazarları da bomboş kaldı.

"Daha da düşmesini bekliyorlar"

İkinci el araç pazarlarında meydana gelen durgunluk ile ilgili açıklamalar yapan galerici esnafı Mehmet Efe Öntürk, "Salgın döneminde hammadde kriziyle birlikte otomobil fiyatları devamlı olarak artış trendindeydi. Son dönemde bu yükseliş durdu ve fiyatlar geriledi. Döviz kurundaki düşüşle birlikte araç fiyatlarında yaklaşık olarak yüzde 10 kadar bir gerileme oldu. Buna karşın yurttaşlar otomobil fiyatlarının dövizle ilişkili olarak daha da düşeceğini öngörüyor. Bu sebeple de araç satın almaya yanaşmıyorlar. Otomobil pazarında büyük bir sessizlik söz konusu. Fiyatların dengeye oturmasını umut ediyoruz.’’ sözlerini sarf etti.

“Belirsizlik ortamı var"

Galerici esnafı Gökhan Ardeşen ise "Uzun bir süredir otomobil fiyatları artıyordu. Bu artış döneminde yurttaşlar çok daha fazla talep gösteriyordu. An itibarıyla fiyatlar düşüşte fakat buna karşın talep yok. Fiyatlarda indirime de gitsek müşteriler otomobil almıyor. Çünkü daha çok düşüş olacağını öngörüyorlar. Döviz kurundaki sert hareketlilik sebebiyle belirsizlik ortamı söz konusu. Biz dengeli bir piyasa olmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)