İkinci el otomobil alacaklara önemli uyarı!

İkinci el araç alım satımı konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, mağduriyetin ortaya çıkmamas ıçin aracın ekspertize götürülmesinin oldukça önemli olduğuna dikkat çekti.

OTOMOTİV 09.04.2021, 10:56 10.04.2021, 13:55
İkinci el otomobil alacaklara önemli uyarı!

Yaz aylarının yaklaşmasıyla ikinci el araç pazarında hareketlilik tekrar başladı. Uzmanlar, Kovid-19 pandemisinin ardından değeri iki kat artan otomobillerin alım satımı konusunda uyarılarda bulundu.

“En iyi seçenek ekspertiz”

Düzce’de, oto ekspertiz olarak 1.5 yıldır hizmet sunan İhsan Açıkgöz, ikinci el araçların kusurlu olup olmadığını belirlemek açısından ekspertizlerin en iyi seçenek olduğunu belirtirken mağduriyet yaşanmaması açısından bunun oldukça önemli olduğunu ifade etti.

 ikinci el araç satın alacak kişilerin, aracın ön kontrollerini yapmasının öncelikli olduğunu söyleyen Açıkgöz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İkinci el otomobil satın alacak kişinin, şehir dışından gelecekse öncelikle 5664’e bir kısa mesaj atması gerekiyor. Bu satın alacağı otomobile ilişkin ön bilgi niteliğindedir. Bu ön değerlendirmede aracın, kazaya karışıp karışmadığını net bir şekilde tespit edebilir. Ayrıca PTT’nin de başka bir uygulaması var. Mobil uygulamayı telefona indirip oraya mesaj atılabilir. Bu da otomobilin, TÜVTÜRK muayenesinden geçmiş verilerini gösterir. Bu işlemlerin ve kontrollerin ardından herhangi bir problem yoksa şehir dışından aracı satın almaya gelmeli. Bu anlamda öncelikle dikkat edilmesi gereken konu budur. Aksi durumda insanlar, başka şehirden kilometre sorgulamadan, mesaj atmadan ve ön kontrolleri yapmadan gelip mağduriyet yaşıyor. İkinci el otomobil satın alacaklara önerim, başka şehirden gelmeden önce bu işlemleri uygulamalarıdır. Bu işlemlerin ardından şehre gelip aracı, kurumsal bir ekspertize götürmelidir. İki tarafın da mağdur olmaması için kesinlikle ekspertize gidilmelidir.”

“İki taraf da birbirini kandırmamalı” 

Araç alım satımlarında, insanların birbirlerini kandırmaması ve bu şekilde ticaret yapmalarının önemli olduğuna dikkat çeken Açıkgöz şunları aktardı:

“Otomobilin kontrolünün ardından alıcıların unutmaması gereken husus, aldıkları aracın ikinci el olduğu ve araçta ufak masrafların çıkabileceğidir. Masrafın büyük olduğu durumlarda ise bunları bilerek aracı satın alması. Otomobilde iki üç değişen parça ve 10 bin TL hasar kaydı varsa ve bu aracı hatasız diye aldığında, daha sonra o aracı satarken  ciddi zararlara uğrayabilir. Bu sebeple öncelikle aracı alırken her şeyi bilerek satın alması çünkü hiç satılmayacak araba yoktur. Hasarlıysa veya kazalıysa fiyatı da ona göre belirlenir. Bu konuda  önemli olan şey, iki tarafın da birbirini kandırmadan alım-satım yapmasıdır. İki taraf dürüst bir biçimde, otomobil herkesin gözü önünde kontrol edilip iki tarafın da bilgisi olursa, ücretlerde de bu koşullarda anlaşılırsa bu ticaretten kimse zarar görmez.”



Yorumlar (0)