İkinci el araçta fiyatlar düştü, satışlar durdu!

İkinci el araç sektöründe fiyatlar düşmesine rağmen satışlar durdu. Galericiler günlük yaptıkları satışı 2 ayda yapamadıklarını belirtiyor.

OTOMOTİV 07.02.2021, 17:48
İkinci el araçta fiyatlar düştü, satışlar durdu!

Yüzlerce galericinin faaliyet gösterdiği Gaziantep ilinin Nurdağı ilçesinde fiyatlarda yaşanan gerilemeye karşın ikinci el araç satışları neredeyse bitme noktasına geldi. Galericiler, daha önce günlük sattıkları araçları son dönmed 2 ayda bile satamadıklarını belirtiyor.

2019'un ikinci yarısında Covid-19 pandemi sebebiyle sıfır araç üretimi büyük ölçüde durmuş, bu nedenle müşteriler ikinci el araçlara yoğunlaşmıştı. Artan talepler ise ikinci el araçların fiyatlarının 2 ila 3 kat artmasına neden olmuştu.

Bilhassa son dönemde banka faizlerindeki tırmanış ile ikinci el araç satışları neredeyse bitme noktasına geldi.

Fiyatların düştüğünü ileri süren galericiler, düşüşe rağmen satış yapamadıklarını dile getirdi.

Galericilerin "düşüş" olarak nitelendirdiği rakamlar ise 5 bin lira dolaylarında bir fark. Ancak alıcı, 2020 yılının ilk dönemindeki fiyatlarla şu anki fiyatları kıyaslayarak 2-3 kat artıştan sonra 5 bin TL gibi düşüşün anlamsız olduğunu belirtiyor.

"1 günde sattığımızı artık 2 ayda satamıyoruz"

Nurdağı ilçesinde galeri sektöründe hizmet veren Ali Koyuncu, alım satımların tamamen durduğunu, daha önce günde 1-2 araç satabilirken şimdi 2 ayda 1 ya da 2 tane ancak satabildiklerini söyledi. Ali Koyuncu, "Son 6 ay sektör tamamen durma noktasında. Banka faizlerinin yükselmesinden sektör olumsuz etkilendi. Faiz oranları düşerse ikinci el araç piyasası canlanır. Araç fiyatlarında kısmen düşme var ama satış yine de çok az. Araç fiyatlarının tabii ki çok düşmesini beklemiyoruz. Malum, Türkiye’de fiyatları yukarı çıkan kolay kolay tekrar aşağıya inmiyor." ifadelerini kullandı.

"3 günde 15-18 araç satardık, 6 ayda bunu da satamadık"

İkinci el araç satıcısı Turgay Gümüş ise, işlerin 6 ay durgun olduğunu, okulların kapalı olması sebebiyle ticari araçları da satamadıklarını, daha önce 3 günde 15-18 araç satarken 6 ayda bunu da satamadıklarını belirterek, "Ağırlıklı olarak öğrenci servisi satışımız çok oluyordu. Okullar kapalı olduğundan hepsi elimizde kaldı. Birçok galerici arkadaşımız dükkân kapattı. Birikmişi olmayanlar kirasını bile ödeyemedi ve iş yerinin kapısına kilit vurmak durumunda kaldı. Fiyatlar da zaten eskisi gibi değil, düşüş var." dedi.

Yorumlar (0)