İkinci el araçta fahiş fiyat dönemi bitiyor

Otomotiv Zirvesi’ne katılarak açıklamalarda bulunan Otomotiv Direktörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, ikinci el otomobil piyasasında fahiş fiyat döneminin yavaş yavaş sona ermekte olduğunu dile getirdi. 

OTOMOTİV 13.09.2022, 10:16
İkinci el araçta fahiş fiyat dönemi bitiyor

Otomotiv sektörünü derinden etkileyen çip krizi ve küresel lojistik sorunlar sebebiyle Türkiye’de hem sıfır hem de ikinci el araç fiyatları son senelerde fahiş seviyelere yükseldi. Birçok vatandaşa araç sahibi olma hayallerini erteleten bu durumun ardından harekete geçen Ticaret Bakanlığı, sektördeki fırsatçılığın önüne geçebilmek için sıfır araçların satışına 6 ay ve 6 bin kilometre sınırını getirmişti. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olacak düzenleme kapsamında sıfır alınan araçlar, 6 ay ve 6 bin kilometre kotasını doldurmadan müşteriye satılamayacak. 

“Araç üretiminde hala istenilen düzeye erişmiş değiliz”

Otomotiv Zirvesi’ne katılarak sektördeki son durumu değerlendiren Otomotiv Direktörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, sıfır araç üretiminde hala sorunlar olduğunu vurguladı. Çip krizinin sürdüğünü belirten Bozkurt, “Araç üretiminde hala istenilen düzeye erişmiş değiliz. Sorunlar devam ediyor. Çip krizinin henüz önüne geçilemedi. Dünya genelindeki lojistik sorunların devam ettiğini görüyoruz. Hammaddeye erişim konusunda da ciddi sıkıntılar var. Bu gerekçeler sebebiyle maliyetlerde ciddi bir artış meydana geldi. Bunun üzerine bir de enerji krizi patlak verince süreç daha da sıkıntılı bir hal aldı” ifadelerini kullandı. 

Sıfır otomobile talep neden düştü?

Mevcut araç fiyatlarının nasıl bu seviyelere yükseldiğini açıklayan Bozkurt, “Bugüne kadar satış fiyatlarını ‘bulunabilirlik’ belirledi. Birçok modelde 6 aya kadar varan bekleme süreleri oluyordu. Senenin son çeyreğine yaklaşırken, araç pazarındaki fiyatları yine ‘bulunabilirlik’ imkânı şekillendirecek. Bunun yanı sıra 2 sebepten dolayı sıfır otomobile ulaşabilen insan sayısında azalma görülüyor. Azalmanın temel sebebi, şu anki fiyat seviyelerinde sıfır araçlara erişebilen müşteri potansiyelinin giderek erimesi. İkincisi ise, krediye erişimde yaşanan ciddi problemler” şeklinde konuştu. 

“İkinci el araç pazarında yüksek fiyat ortamı yavaş yavaş sona eriyor”

Birçok müşterinin kredi çekmekte zorlandığını dile getiren Bozkurt, “Bugün baktığımızda kredi faizleri oldukça yüksek seviyelerde. Kredi ret oranlarının da çok yüksek olduğunu biliyoruz. Geçen sene 770 binlerde olan pazarın bu sene 750 binler civarında olmasını bekliyoruz. Son 2 senede sıfır araç üretiminde yaşanan sorunlar sebebiyle ikinci el araç sektörü çok büyük kazançlar elde etti. Çünkü otomobil artık bir lüks değil, hayatın zorunlu kıldığı bir ihtiyaç. İkinci el araç pazarında son 1,5 senede yaşanan alışılmışın dışındaki yüksek fiyat ortamının yavaş yavaş sona ermekte olduğunu görüyoruz. Çünkü fiyatlar hakikaten garip noktalara gitmişti. Bu alışılmış bir durum değildi” dedi.

Yorumlar (0)