İkinci el araçlardaki fiyat artışının sebebi için galericilerden şok iddia

Salgın döneminin ilk günlerinden bu yana ani bir şekilde yükselen ikinci el araba fiyatlarındaki dalgalanmaları değerlendiren İzmitli galericiler, bazı bayilerin sıfır araçları saklaması nedeni ile ikinci el piyasasında artış olduğunu iddia etti.

OTOMOTİV 01.04.2021, 22:59
İkinci el araçlardaki fiyat artışının sebebi için galericilerden şok iddia

Salgın döneminin başladığı ilk aylardan bu yana yükselmeye başlayan ikinci el araç fiyatlarında ibre tersine döndü. Yavaş yavaş azalış gösteren ikinci el araba fiyatlarından sonra uzun bir süredir durgunluğunu koruyan oto galeriler, müşterilerini misafir etmeye tekrar başladı. İkinci el araba fiyatlarındaki düşüşten memnuniyet duyduklarını ifade eden galerici esnafı Tamer Ertuğ, ikinci el araç piyasasındaki artışta bayilerin etkisinin çok büyük olduğunu belirtti. Ertuğ, sıfır kilometre arabaları saklayan bayilerin olduğunu ve söz konusu durumun da ikinci el otomobil fiyatlarında yükselişe neden olduğunu dile getirdi. Ertuğ, ikinci el arabaların noter alım-satım aşamalarında binde 5 oranında vergi uygulanması hazırlıklarının da kendileri için olumlu bir durum olacağını ifade etti.

“Bu yapay bir yükselme”

İkinci el araba piyasasındaki fiyatların araç sahipleri için fırsata dönüştüğünü dile getiren Ertuğ, "An itibarıyla araba fiyatları dip seviyede çünkü herkes kendi aracını sıfır arabalardan daha fazla prim yapmış şekliyle satmaya çabalıyor. Sıfırı 200 bin lira olan aracın 2018-2019 modelini bize 250 bin liraya satmaya çalışıyorlar. Bu düşünce artık değişmeli. Sıfır araç yok diye böyle bir yol izliyorlar. Arabaları ihale usulü günlük, haftalık olarak satan firmalar da fiyatları etkiliyor. Kendi bünyelerindeki bayilerinden birinde 100 bin lira diyor; diğerinde 110 bin lira diyor. Bu spot bir yükselme değil, bilinçli olarak yapılan bir sistem." dedi. 

"Bayiler sıfır arabaları gizliyor"

İkinci el araba piyasasındaki dalgalanmaya bayilerin negatif katkıda bulunduğunu iddia eden Ertuğ, "Her bayinin elinde sıfır araba var aslında. Talep az olunca ve piyasa şartlarının üstünden satmaya çalışınca, arabaları arkaya saklıyorlar ve ellerinde araba olmadığını söylüyorlar." şeklinde konuştu. 

“Yeni vergi sistemi bizler için iyi”

Yeni reform paketinde gerçekleştirilmesi planlanan düzenlemelerin kendileri için pozitif olacağını kaydeden Ertuğ, "Binde 5'lik vergi az gibi görünüyor fakat bazen haftada 20 araç sattığımız oluyor. Sayı arttıkça vergi miktarı da artıyor. Özellikle de lüks araçlar için büyük bir oran. Devletin getirdiği yeni sisteme olumlu bakıyoruz." dedi.

Yorumlar (0)