İkinci el araç satışlarında kilometre dolandırıcılığına son

Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü ile PTT AŞ tarafından 2'inci el araç satışlarında kilometre düşürülmesi veyahut sıfırlanması nedeniyle meydana gelen mağduriyetlerin önlenmesi maksadıyla sunulan hizmetten 6 milyondan fazla kişi yararlandı.

OTOMOTİV 19.01.2022, 18:15
İkinci el araç satışlarında kilometre dolandırıcılığına son

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet göstermekte olan PTT AŞ'den edinilen bilgiler doğrultusunda, 2017'de PTT AŞ ile Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü arasında 'Bilgi Paylaşımı Esaslarının Düzenlenmesine İlişkin Protokol'e imza atıldı.

Protokol çerçevesinde PTT AŞ tarafından hizmete sunulan uygulamalarla 2'inci el araçların satışında sıklıkla rastlanan kilometre düşürülmesi ve sıfırlanması hususundaki mağduriyetler engellendi.

6 milyon kişi kullandı

Firmanın hizmete geçirdiği uygulamalar üzerinden aracın şasi numarası veyahut plakası girilerek erişilebiliyor.

Hizmet, araçların muayene edilmesi esnasında sisteme girişi yapılan kilometrelerin en doğru ve güvenilir şekilde öğrenilebilmesine imkan sağlıyor.

2'inci el araç satın alacak yurttaşlar, araç muayene ve kilometre bilgilerine PTT'nin internet adresinden, PTT Bank mobil uygulaması ve internet bankacılığından ve HGS uygulamasından ulaşılabiliyor. 

Protokol çerçevesinde araçların kilometresi ve muayene tarihine dair bilgiler 6 milyondan fazla kişi tarafından sorgulanırken, 'hasar sorgulama' yoluyla bugüne değin gerçekleştirilen sorgulama adedi 20 bini aştı.

"Şikayetler arttı"

Firma Genel Müdürü Hakan Gülten, basın mensuplarına, son dönemlerde 2'inci el araç satışları hususunda yurttaşların yaşadıkları mağduriyetlerin medyaya yansıdığını kaydederek, hem kilometre düşürülmesi ve sıfırlanması hem de hasarlı olan araçların satışına dair şikayetlerin artış gösterdiğini dile getirdi.

Araçların kilometresi ve muayene tarihi ile hasar kaydı sorgulama hizmetlerine yurttaşların yoğun ilgi gösterdiklerini ifade eden Gülten, "Yurttaşlarımız, PTT'nin bahse konu hizmetinden faydalanarak aracın gerçek kilometresine erişebilirler. Böylelikle satış sonrasında mağduriyet yaşanmasını önleyebilirler." sözlerini sarf etti.

Yorumlar (0)