İkinci el araç sahiplerini ilgilendiriyor! Bugün devreye giriyor

İkinci el araç satışına getirilecek olan 6 bin kilometre ve 6 ay koşulu, bugün itibarıyla devreye sokuluyor.

OTOMOTİV 15.09.2022, 10:36 16.09.2022, 11:41
İkinci el araç sahiplerini ilgilendiriyor! Bugün devreye giriyor

Araç alım satımlarında meydana gelen fahiş fiyatlandırmanın önüne geçilmesi adına yeni bir düzenleme gerçekleştirildi. İkinci el araç satışı için 6 bin kilometre ve 6 ay koşulu, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe alındı.

Şartları sağlayamayan araçlar satılamayacak

İkinci el otomobil satışları için verilen yeni karar sonrasında 6 bin kilometre ve 6 ay koşulu getirildi. Bu kararın ardından sıfır şekilde satın alınan araçlar, 6 bin kilometre ve 6 ayı geçmeden hiçbir şekilde satılamayacak. 1 Temmuz 2023 gününe kadar geçerli olacak düzenleme noktasında Ticaret Bakanlığı tarafından uygun görülmesi halinde uygulama yaklaşık 6 ay daha uzatabilecek.

Bugün sisteme alınıyor

6 bin kilometre ve 6 ay süresini geçmemiş araçlar adına 15 Eylül gününe kadar kısıtlama bulunmaksızın elden çıkarılması için vakit verilmişti. Sağlanan sürenin bugün itibariyle sona ermesiyle beraber, yeni koşulların devreye sokulması planlanıyor.

Bugünden itibaren arazi ve otomobil taşıtlarının satışı ve pazarlanması sadece ilk tescil tarihinden sonra 6 bin kilometreyi ve 6 ayı geçmiş olması şartıyla sağlanabilecek. Bu şekilde araç alım satımı sağlayanların, bayilerden sıfır araçları alması ve yüksek fiyatlara satmasına engel olunacak.

Galericiler farklı yöntemler deniyor

Ellerinde sıfır aracı olan oto galericiler son zamanlarda yüzde 10-15 indirimler yaparak otomobillerini elden çıkarmaya uğraştı. Bazı galericilerin ise araçlarını eş, dost, akrabalarının üzerine geçirdiği belirlendi.

Sıkı şekilde denetimler yapılacak

Türkiye Noterler Birliğince bütün detaylarıyla beraber Ticaret Bakanlığına yollanan ikinci el motorlu kara taşıtı satış verileri, günlük olarak aksatılmadan takip edilecek. Bu noktada, yetki belgesi ile ikinci el otomobil ticareti sağlayanların kısıtlama içerisinde bulunan her bir satışına idari para cezası kesilecek.

Ticari faaliyet çerçevesinde yetki belgesi bulunmadan vekaleten veya doğrudan arazi taşıtı ve otomobil satışı gerçekleştiren tüzel ya da gerçek kişilerin 6 bin kilometre ve 6 aydan düşük satışları belirlenecek ve söz konusu satışlar ile ilgili açıklama talep edilecek.

Gerçekleştirilen inceleme sonrasında ticari faaliyet noktasında gerçekleştirildiği belirlenen bu şekildeki satışların her biri adına satışı sağlayanlara idari para cezası verilecek. Bunun yanı sıra bu kişilere yetki belgesi olmaksızın ticari faaliyet sağlamaktan da idari para cezası kesilecek.

Yorumlar (0)