İkinci el araç piyasasında sert fren

MASFED (Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu) Genel Başkanı Aydın Erkoç, "Yaz mevsiminin gelmesi ve Kurban Bayramı sektörün hareketli günlerden geçmesini sağlamıştı fakat an itibarıyla 2'inci el araç piyasası adeta durma noktasına geldi." ifadelerini kullandı. Erkoç, bayram ve yaz mevsimi sebebiyle 2'inci el araç piyasasında meydana gelen hareketliliğin son bulduğunu ve alım satımın durağanlaştığını kaydederek, "Durağanlıktan ötürü 2'inci el araç fiyatlarında bir düşüş meydana geldi." dedi.

OTOMOTİV 10.08.2022, 18:20
İkinci el araç piyasasında sert fren

Erkoç, basın mensuplarına, 2'inci el araç piyasasındaki son gelişmelere dair değerlendirmeler yaptı.

TÜİK'in (Türkiye İstatistik Kurumu) verileri doğrultusunda, bu yılın ilk altı aylık döneminde, geçtiğimiz senenin aynı dönemine nazaran pazarda yüzde 35 dolaylarında yukarı yönlü bir değişim meydana geldiğini söyleyen Erkoç, geçtiğimiz senenin ilk altı ayında 2.347.440 2'inci el aracın el değiştirdiğini, bu yılın aynı döneminde ise söz konusu rakamın 3.166.964'e çıktığını belirtti.

"Fiyatlar düştü"

Erkoç, Haziran 2021 tarihinde 575.335 araç el değiştirirken, bahse konu rakamın bu senenin aynı ayında 710.088 olduğu bilgisini aktararak, şöyle devam etti:

"Yaz mevsiminin gelmesi ve Kurban Bayramı sektörün hareketli günlerden geçmesini sağlamıştı fakat an itibarıyla 2'inci el araç piyasası adeta durma noktasına geldi. Durağanlıktan ötürü 2'inci el araç fiyatlarında bir düşüş meydana geldi."

Dövizdeki dalgalanmalar ve maliyet artışlarının sektörü olumsuz yönde etkilediğinin altını çizen Erkoç, ÖTV indirimine ilişkin söylentilerinin de yurttaşların beklemede kalmasına sebep olduğunu kaydetti. Erkoç, ÖTV indirimi uygulamasını beklemediklerini vurgulayarak, gereksinimi olanlara araçlarını almaları önerisinde bulundu.

"Meslekle ilgisi olmayan kişiler sebebiyle piyasa olumsuz etkileniyor"

Erkoç, 2'inci el araç ticaretinde geçtiğimiz ay itibarıyla yetki belgesinin mecburi olduğuna işaret ederek, bu sektördeki problemlerin giderilmesi için yönetmeliğin bir an evvel uygulanması gerektiğini kaydetti. Bahse konu düzenlemenin uygulanmaya başlanması durumunda devletin vergi kaybının önüne geçileceğini bildiren Erkoç, bu sayede tüketici mağduriyetlerinin de önüne geçileceğini aktardı.

Erkoç, meslekle ilgisi olmayan kişilerin, herhangi bir vergi ödemeden araç alıp satmasının da piyasayı olumsuz yönde etkilediğini ve fiyat dengesini altüst ettiğini belirtti.

Piyasadaki sıkıntıların ve enflasyondaki artışın da fiyatları etkilediğini ifade eden Erkoç, 2'inci el araç ithalatına müsaade edilmesinin piyasaya araç girişini daha da hızlandıracağını ve fiyatların belli bir seviyede kalmasına katkı sunacağını da sözlerine ilave etti.

Yorumlar (0)