Hurda teşviği yürürlükten kaldırılıyor! 31 Aralık son gün!

Ekonomik ömrünü tamamlamış, 16 yaş üzerindeki araçların tekrardan ekonomiye katkıda bulunması amacıyla, devlet tarafından ekonomik durgunluk döneminde durma noktasına gelen sıfır araç satışına destek olmak için gelen hurda teşviğinde sona geliniyor. 31 Aralık tarihi yani yarın son gün!

OTOMOTİV 30.12.2019, 11:03 30.12.2019, 11:03
Hurda teşviği yürürlükten kaldırılıyor! 31 Aralık son gün!

Nisan 2018’de yürürlüğe koyulan hurda teşviki indirimi sayesinde, araçların net fiyatları üzerinden 12 ila 15 bin TL arasında ÖTV indirimi uygulanıyordu.

Son bir buçuk yıl içerisinde, Türk Lira’sının Dolar ve Euro karşısında çok büyük oranda değer kaybedişi sebebiyle, ekonomide meydana gelen durgunluk ve devamında önlenemeyen enflasyon artışı sebebiyle, Türkiye’de yeni araç satışı neredeyse durma noktasına geldi. Hatta bazı üst segment araçların satışında aylarca yaprak dahi kıpırdamadığı için, otomotiv distribütörleri devletten bazı destekler talep ettiler. Devletin, sektöre destek olmak ve atıl hale gelen araçların geri dönüşümünü sağlayarak çevreye olan zararı en aza indirgemek için yürürlüğe getirilen teşvikte sona doğru geliniyor.

350 bin hurda araç geri dönüşümle ekonomiye kazandırıldı!

Vatandaşların, yükselen döviz karşısında artan araç net fiyatıyla birlikte şişen, ÖTV’de 15 bine kadar olan indirimden yararlanmak için belirli sınıflarda bulunan hurda araçlara hali hazırda sahip olması veya bir şekilde temin etmesi gerekiyordu. Ancak, müşterilerin hurda araç sahibi olmaması durumunda dahi, bayiler potansiyel müşterileri kaybetmemek için, araçları kendileri temin ederek, müşteriye yine de belirlenmiş indirim miktarı üzerinden birkaç bin TL daha düşük de olsa indirim uyguluyorlardı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, bu sayede, yaklaşık 1 buçuk yıllık süreç içerisinde toplam 350 bin civarında hurda aracın bu sayede geri dönüşüme ve dolayısıyla ekonomiye kazandırıldığı belirtildi. Bu teşvik kapsamında, indirim karşılığında, geri dönüşüme gönderilmesi maksadıyla alınan araçlar ülke genelinde 81 ildeki hurda araç teslim noktalarından alınan hurda araçlar, ayrıştırma tesislerinde, cam, metal, plastik ve diğer parçalarına ayrıştırılarak tekrardan kullanılmak üzere geri dönüşüm noktalarında ilgili işlemlerden geçiyor.

Teşviğin kaldırılmasıyla araç fiyatları da artacak!

Şuan için bakanlık tarafından henüz hurda teşvik indiriminin 31 Aralık tarihinden daha ileri bir tarihe ötelenmesi konusunda resmi bir açıklanma yapılmazken, otomotiv bayileri ve vatandaşların beklentisi hurda indiriminin devam etmesi yönünde. Eğer daha önce açıklandığı gibi 31 Aralık 2019 tarihinde, uygulama sona ererse, yılbaşı itibariyle yeni araçların fiyatlarında model yılına istinaden gelen fiyat artışıyla birlikte, aracın fiyatına göre 12 ila 15 bin TL’lik indirimin kalkmasıyla birlikte de araçların fiyatlarının en az 15-20 bin arasında artması bekleniyor.

Habernediyor.com

Yorumlar (6)
Araba 4 yıl önce
Araba almak istiyorum ancak bayilerde araba kalmamis çünkü ekonomi kötü ve de hurda indirimi sona erecegi için, yılbaşını gecirmemek lazim. Ne yazık ki araba yok. Ikinci el cok fena.
Mada heke 4 yıl önce
Niye kaldiriyorlar ki? Kime ne zararı vardi?
Saygilar. 4 yıl önce
Uzatildi mi acaba çok tşk.
Mahmut Hakkı 4 yıl önce
Haber harika, sayesinde araba sahibi oldum. Allah razi olsun. Gerci araba manuel ama olsun. ALLAHIMA şükürler olsun.
Gece celladı 4 yıl önce
Çok açıklayıcı olmuş fakat, kaçırdık!
Ayıp yahu 4 yıl önce
Niye kaldırmışlar ki? Kime ne zararı vardı ki? Kendi halinde takılıyordu öyle.