Galericiler dertli: Akaryakıt fiyatları araç satışlarını da vurdu

Brent petrol fiyatlarının artış göstermesinin ardından akaryakıta gelen zamlar ikinci el piyasası üzerinde de olumsuz etkilere neden oldu. Oto galericiler tarafından akaryakıtta fiyat artışlarından dolayı araç satışlarının yarı yarıya azaldığı kaydedildi.

OTOMOTİV 14.03.2022, 17:12 14.03.2022, 17:17
Galericiler dertli: Akaryakıt fiyatları araç satışlarını da vurdu

Rusya-Ukrayna arasında meydana gelen savaştan dolayı birçok sektör etkilendi. Brent petrolde fiyatlar 130 dolara dek çıktı. Artış sonrası akaryakıt araçlarına zam gelirken, ikinci el araç piyasasında ise olumsuz etkiler görüldü. Aylık olarak 15 araç satışı yapan galericiler, yaşanan fiyat artışı sonrasında sayının 6-7’lere dek gerilediğini ifade etti.

“İkinci el araçlarda en düşük fiyatları elde ettik

Akaryakıta gelen zamların ardından ikinci el araç piyasasının da kötü durumda olduğunu ve artıştan bir hayli etkilendiğini ifade eden Gökhan Ardeşen, “Yatırım maksadıyla araç alanları bu durum çok etkilemedi. İkinci el araçlarda en düşük fiyatları gördük. Bir zaman sonra yine fiyatlar katlanacaktır. Temmuz ve Ağustos’ta ikinci el araçlarında %40’lık bir artış olabilir diye düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

“Akaryakıttaki artıştan dolayı araç satışları yarı yarıya düştü”

Galerici Yılmaz Kebapçı, araç satışlarında akaryakıt kaynaklı düşüşler olduğunu söyleyerek, “İnsanlarımız panikleyerek ellerinden araçlarını çıkarmaya başladı. Araç alıcısı şuanda çok fazla yok. Düşmez de… Araç maliyetleri petrolle doğru orantılı olarak ilerliyor. Petrol fiyatları artış gösterdiğinden araç fiyatları da günden güne artış gösterecektir. Araç parçalarının %80’lik kısmı petrolden yapıldığından dolayı petrol fiyatı artış gösterdikçe araçların da fiyatları artış gösterecektir. Araç bir ihtiyaçtır, petrol fiyatlarında gerileme görülürse, araç fiyatlarının da doğru orantılı olarak düşüş göstereceğini göreceğiz. Araçları satamıyoruz, insanlarımız ellerinde olan araçları daha çok çıkarmaya çalışıyorlar. Akaryakıtta fiyat artışları sebebiyle satışlarımız yarı yarıya düştü. Eskiden 1 ayda 15 araç satıyorduk, şu anda 6-7 aracı zor satıyoruz.” dedi.

Yorumlar (0)