Galerici esnafı darda...

Rusya’nın Ukrayna’yı hedef alan saldırılarından dolayı pek çok sektörde olduğu gibi araç piyasasında da durgunluk gözlenirken, galerici esnafı savaşın bir an evvel sona ermesini ve piyasanın rahatlamasını ümit ediyor.

OTOMOTİV 13.03.2022, 18:20
Galerici esnafı darda...

Otomobil sektörü salgında yaşanan hammadde, çip ve üretim problemleriyle sekteye uğramıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 Aralık 2021'de duyurduğu kur korumalı mevduat sisteminin akabinde dolar 10 liraya kadar gerilemiş, sıfır kilometre araç fiyatlarına yüzde 10 düzeyinde indirim olarak yansımıştı. Sıfır kilometre araçlardaki bu indirimlerin akabinde ikinci el araçlarda da bir gerileme olmuştu. Geçtiğimiz haftalarda BDDK (Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu) tarafından otomobil kredilerinde 120 bin lira olan limitin 400 bin liraya yükseltilmesi ve taksit sayısının 4 sene olarak belirlenmesi de satışlarda bir hareketlilik başlatmıştı. Fakat son dönemlerde döviz tekrar yükseldi ve dolar 15 lira sınırına yaklaştı. Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş ise otomobil sektöründe tekrar durgunluğa neden olurken, galerici esnafı savaşın bitmesinin akabinde piyasanın yeniden canlanmasını ümit ediyor.

"Savaş sebebiyle belirsizlik oluştu"

Galerici esnafı Abdullah Acıbadem, salgın döneminde araç fiyatlarının arttığını söyleyerek, şu sözleri sarf etti:

"Salgının başladığı Mart 2020'den bu yana bazı modeller yüzde 300 oranında zamlandı. Arz-talep ve dolar/TL'nin artışı sebebiyle bu durum yaşandı. Cumhurbaşkanımız yeni ekonomi modelini anlattı fakat beklentilerimizi karşılamadı. Doların 10 liraya gerilemesi fiyatlara yansımadı çünkü kur sürekli olarak artmaya devam etti. Satışlarımız devamlı olarak azaldı. Baharın gelmesiyle birlikte piyasanın hareketleneceğini düşündük fakat bu sefer de Ukrayna-Rusya savaşı başladı. Savaş sebebiyle bir belirsizlik oluştu. İnşallah savaş bir an evvel biter ve piyasalar tekrar hareketlenir.

"Elektrikli araçlara yönelim var"

Son dönemlerde akaryakıt fiyatları da can yakıyor. Bu durum da piyasayı olumsuz yönde etkiliyor. Etkisinin tam olarak ne olacağını ise zaman gösterecek. İnsanların elektrikli araçlara yöneldiğini söyleyebilirim. Elektrikli otomobiller hayatımıza daha fazla girecek."

Yorumlar (0)