Fiyatları arttı: Kiralık araçlara talep patladı

Çevresinde birçok tatil bölgesi bulunan İzmir’de, Kurban Bayramı’na az bir gün kala otomobil kiralama taleplerinde artış yaşandı. Araç kiralamayı düşünen kişilerin elini hızlı tutması konusunda uyaran şirketler, bir günlük otomobil kirasının 500 lira ile 2 bin lira arasında değiştiğini aktardı.

OTOMOTİV 04.07.2022, 14:05 04.07.2022, 16:19
Fiyatları arttı: Kiralık araçlara talep patladı

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla beraber kiralık otomobillere taleplerin arttığını söyleyen İzmir Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Zafer Dursun, vatandaşların hızlı davranması gerektiğini vurguladı.

Yut dışından gelenler çoğunluk oluşturuyor

İkinci el ve sıfır otomobil fiyatlarının yükselmesi sebebiyle vatandaşlar kiralık araçlara yönelmeye başladı. Zafer Dursun, araç kiralamak isteyen kişilerin hızlı davranarak rezervasyon yaptırması gerektiğini söyledi. Günlük araç kiralama bedelinin 500 lira ile 2 bin lira arasında değiştiğini belirten Dursun, otomobil kiralayanların çoğunluğunu yurt dışından gelenlerin oluşturduğunu aktardı.

“Erken rezervasyon önemli, araç bulamayabilirsiniz”

Bayramlarda ayrı bir yoğunluk oluştuğunu dile getiren Zafer Dursun, “Aslında şu an yaşanan olay çok garip değil. Çoğunlukla her bayramdan önce otomobil kiralamada yoğunluk olur. Kurban Bayramı ve yaz dönemi denk geldi. Bundan dolayı biraz daha fazla yoğunluk mevcut. İkinci el ve sıfır otomobillerde fiyatların artması sonucu vatandaşlar kiralık otomobile yönlendi. Kiralık otomobillere yoğun bir talep bulunuyor. Bu dönemlerde bir araç kiralama şirketini ararsanız otomobil bulamayabilirsiniz. Bu yüzden erken rezervasyon yaptırmak çok önemli” şeklinde ifade etti.

Yeni sistemle kimse mağdur olmuyor

Dursun, araç kiralamak isteyen vatandaşların “merdiven altı” şeklinde görülen yerlerle görüşmemeleri gerektiğini söyleyerek, “Kiralık Araç Bildirim Sistemi dediğimiz bir alan var. Buraya bağlı bulunan yetkili firmalardan otomobil kiralaması yapılabilir. Eğer firmalar kayıt dışı bir araç kiralamaya kalkarsa vatandaşlar sorun yaşarlar. Herhangi bir kaza olayı yaşandığında birçok kişi mağdur ediliyor. Bu otomobillerin rent a car kaskoları bulunmadığından dolayı aracı kiralayan şahıslarda mağduriyet yaşıyor. Kullanıcı sebebiyle rent a car şirketlerinin de başına gelen olaylar vardı. Biz de bu sisteme bağlı bulunan kiralık otomobillerinin trafik cezalarını kiralayan kişinin üzerine yazdırdık. Bu sistemden öncesinde böyle değildi. Şirketler çok fazla mağduriyet yaşıyordu. Bunun yanı sıra piyasadan ÖTV indirimi için talep geliyor. Esnaf, eğer indirim gelirse araç filosunu yenileyecek. Çünkü bu dönemde maalesef yenileme yapılamıyor. Araç kiralama çok değerli bir alan. Sisteme bağlı olan rent a car şirketleri adına ÖTV indirimi yapılmasını talep ediyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

Firmalar uyardı: “Son güne kalırsa araç bulamazlar”

Otomobil kiralama şirketinin ortağı olan Muttalip Kartal, “Vatandaşlar, Kurban Bayramı’na az bir gün kala kiralık otomobillere yöneldi. Çoğunlukla insanlar araç kiralamaya son anda karar veriyor. Fakat müşterilerimiz bizi arıyor ve rezervasyon yaptırıyor. Bu durum 15 gün öncesinde başladı. Şu sıralar çoğunlukla yurt dışından Türkiye’ye gelen kişiler kiralama yapıyor. İşlerimiz çok yoğun. Firmamızda günlük olarak araç kiralama fiyatları 500 liradan başlıyor. Şirketimizde yoğunlukla ekonomik arabalar bulunuyor. Arabanın modeline, markasına göre fiyat aralığı değişiyor. Otomobil fiyatlarından ötürü filomuzu çoğaltamadık. İnsanlar bu sebepten dolayı hızlı davransınlar. Çok geç bir vakte bırakırlarsa araç bulamayabilirler" dedi.

Yorumlar (0)