Elektrikli araçlara teşvikler sürüyor

Avrupa ve dünyadaki çoğu ülke karbon emisyonunu azaltmak ve fosil yakıt tüketimini düşürerek yok etmek için çevre dostu elektrikli araçlara olan teşviklerine devam ediyor.

OTOMOTİV 29.11.2019, 17:21 29.11.2019, 17:42
Elektrikli araçlara teşvikler sürüyor

Otomobil üreticilerinden elektrikli araçlara (EV-Electric Vehicle) yapılan yüksek yatırımlar ve devlet tarafından uygulanan politikalar ve ödeneklerle sağlanan teşvikler, elektrikli araç pazarının küresel olarak büyümesi için önemli faktörler. Karbon salınımının azaltılmasına yönelik vurgunun artması, EV'lere olan ilgiyi de kademeli olarak artırıyor. Bununla birlikte, şarj istasyonlarının yetersizliği ve başlangıçtaki yüksek maliyetler, elektrikli araç pazarının büyümesinin önündeki en büyük engellerden görünüyor.

2030'da yüzde 30 elektrikli araç!

Elektrikli araçların kullanım oranı günden güne artmakta ve dünya genelinde birçok ülke araştırma ve geliştirme çalışmalarına büyük yatırım yapmakta. Kanada, Fransa, Hindistan, Hollanda, Norveç, Almanya ve İngiltere gibi ülkeler elektrikli araçların kullanılmasını artırmak için çeşitli kampanyalar başlattılar. 2017'de temiz enerji teknolojisini geliştiren politika ve programları teşvik eden en üst düzey global forum olan Clean Energy Ministerial da, 2030 yılına kadar elektrikli araçlar için yüzde 30 satış payına ulaşma iddialı bir plan olan EV30@30'u başlattı. Mayıs 2018’de, Fransa Hükümeti bu hedefe ulaşmak için ülkenin otomotiv sektörüyle ortak oldu. Norveç'te ise izlenen çevreci politikalar ve devlet destekli teşviklerle yollardaki elektrikli otomobil sayısı yüzde 10'u geçmiş durumda.

Kanada

Kanada, elektrikli araçlar konusunda Quebec'te sıfır emisyonlu araç (ZEV-Zero Emissions Vehicle) politikası gibi bazı eyaletlerde iddialı vizyonlar eşliğinde gelecekteki EV alımı için teşviklerde bulunuyor. British Columbia ise ZEV kullanılması adına şu ana kadar en katı düzenleme gibi görünen yasayı çıkardığını açıkladı: 2030 yılına kadar yüzde 30, 2040 yılına kadar ise satışların yüzde 100'ünü ZEV oluşturacak.

 

Almanya

Geçtiğimiz Haziran, Almanya'da vatandaşlara EV aldıklarında 4 bin euro, hibrit araç satın alımlarında ise 3 bin euro indirim uygulanacağını açıklayan Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, hükümetin bu teşvikler için 600 milyon euro para ayırdığını ifade etmişti. Almanya 2022 yılında yollarda 1 milyon EV görmeyi hedefliyor.


 

Belçika

Belçika'da da elektrikli araçların satışı her geçen gün artıyor. Flaman bölgesinde EV satışlarında 4000 euro indirim desteği sağlanıyor. Yine Flaman bölgesinde araç mülkiyeti için vergi muafiyeti getirilirken Valon ve Brüksel bölgelerinde satın alımlarda yaklaşık 140 euro vergi ödemek gerekiyor. Ülke genelinde bazı bölgelerde elektrikli polis araçları da görmek mümkün.

Çin

Caddelerinde bir milyondan fazla elektrikli otomobil olan ve geçen yıl yüzde 79 oranında inanılmaz bir EV satış oranına ulaşan Çin, yeni enerji araçları (NEV-New Energy Vehicle) olarak adlandırdıkları EV'ler ile dünyanın lider pazarı konumunda. EV'lerdeki artışın sebebi ise, devletin sağladığı teşviklerden dolayı üretim maliyetlerinin düşmesi. 2017 yılında 579 bin civarında olan yıllık EV satış rakamları 2018 yılında 1 milyonun üzerine çıkmış durumda.

Hollanda

Hollanda hükümeti de yakın zamanda akıllı şarj istasyonları kurmaları için belediyelere 5 milyon euro hibe yapacağını açıkladı. Verilen bilgilere göre, hükümet gelecek sene en büyük şehirlerden biri olan Utrecht'te 12 bin civarında elektrikli otomobil görmeyi planlıyor. Böyle bir araç sayısının şarj ihtiyacını karşılamak için 1600 civarında şarj istasyonu gerekiyor.

Hindistan

Hindistan'da da elektrikli araç endüstrisinin büyümesini desteklemek için hükümet hem alıcılara hem de üreticilere yönelik iki yönlü bir strateji geliştirdi. Sübvansiyonlarla 1,4 milyar dolar hibe edilmek üzere, yurt içerisindeki üretimi destekleyerek ithal araçlara getirilecek vergilerde gelecek yıl içerisinde bir artış yapılacak. 1,4 milyar dolarlık bütçenin 1,2 milyarı teşvik için üretici firmalara, 140 milyon doları altyapı çalışmalarına ve 5 milyon doları reklam ve diğer idari harcamalara ayrıldığı ifade edildi.

Diğer ülkelerin aksine Hindistan, hususi otomobillerden ziyade toplu taşıma araçlarına teşvik vermeyi ön planda tutarak bu alana yatırım yapıyor.

Bu gibi teşvikleri göz önünde bulunduran Tesla, Volkswagen, Nissan, Toyota ve Honda gibi önde gelen otomobil üreticileri odaklarını kademeli olarak elektrikli araçlara yöneltti. Örneğin, önde gelen Alman otomobil üreticisi Volkswagen, daha önce planlanan 2028 yılına kadar 50 yerine 70 yeni elektrikli model piyasaya sürmeyi planladığını açıkladı. Kullanılan pillerin birim fiyatlarının azalması elektrikli araç maliyetini önemli ölçüde düşürdü ve bu nedenle EV'lerin popülaritesi hızla arttı ve artmaya devam ediyor. Bunun sonucu olarak da firmalar daha büyük müşteri kitlelerini hedefleyebiliyor ve tüm dünyaya EV'in yaygınlaşmasını bekliyor.

Yorumlar (1)
Osman Tuncer 4 yıl önce
Biz bu trendin neresindeyiz. Kendi sürüş sistemimiz bile yok. Üretmek için uğraşan ekip var engelleniyor.Devlet motor ve kontrol sistemlerinin yerli ilk oranının yüksek olduğu seri üretim bantlarının kurulumu İçin destek vermeli.Yerli otonun motor driver ve aktarma organları yerli değil. Bu göz ardı edilemez bir handikap.